Ystävyyden Majatalo

Ideologiamme

Jo 30 Ystävyyden Majatalo on enemmän kuin pelkkä majatalo.vuotta olemme ihmetelleet suomalaisten skeptisyyttä paikkamme nimeä kohtaan. Joka kesä täällä käy ihmisiä, jotka kertovat vuosia katselleensa tienvarressa olevaa kylttiä epäilevällä asenteella, mutta päättäneensä vihdoin tulla tarkistamaan mistä oikein on kysymys. Jos jonkun englantilaisen majatalon nimi olisi ”Friendship Inn”, se koettaisiin pelkästään kutsuvana nimenä. Kun suomalainen menee mainostamaan ystävyyttä tienposkeen, siinä täytyy olla jotain hämärää.

Toisaalta on ehkä ihan hyvä, että tällaisia ennakkoluuloja syntyy. Se auttaa meitä pitämään paikan tarpeeksi rauhallisena, levollisena ja kotoisana. Onhan tämä samalla myös elämän kolhuista toipuvien ihmisten toipumiskeidas. Se on tämän paikan ehkä huomaamattomin, mutta kuitenkin tärkein funktio. Tänne voi tulla maksukyvystä riippumatta toipumaan elämän aivan normaaleista kriiseistä, joihin ei välttämättä löydy apua virallisia teitä pitkin.

Olemme enemmän kuin pelkkä majatalo. Tavoitteenamme on tarjota kodinomaista vieraanvaraisuutta. Haluamme tarjota tilat jossa voi rentoutua ilman sosiaalista pakkopullaa, olla yksin tai yhdessä, ajatella omilla aivoillaan ja kuunnella omia tarpeitaan ja voimavarojaan. Meiltä et löydä mitään uskonnollista tai terapeuttista painostusta tai alentavaa hoitamista. Emme ole sitoutuneet mihinkään hengelliseen, terapeuttiseen tai poliittiseen kuppikuntaan, emmekä myöskään ole perustamassa omaa sellaista.

Olemme vuosien saatossa kuulleet monta tarinaa siitä miten skeptisyys paikkaamme kohtaan on muuttunut ihmetykseksi siitä miksei täällä ole aikaisemmin uskaltanut tulla käymään!

Ystävyyden Majatalo on

1. Perustajan elämäntapa

Lapsena Daniel oppi, että antaminen alkoi vasta 10%:n jälkeen. Hippivuosinaan Daniel oppi jakamisen aatteen: Pyytäminen, vastaanottaminen ja edelleen antaminen on elämän realiteetteihin nöyrtymistä, ostamista ja myymistä arvokkaampaa. Näistä juurista on vuosien saatossa muovautunut elämäntapa, jota on Ystävyyden Majatalon muodossa eletty jo yli 25 vuotta.

2. Vaeltajien tilapäinen yhteisö

Yhteisömme koostuu ydinperheen lisäksi ihmisistä, jotka asuvat kanssamme viikon pari, kuukauden pari, tai jopa useita vuosia. Yksi elämänvaihe on päättynyt kriisiin, tai se on pantu katkolle, koska siitä ei enää löytynyt mieltä. Ystävyyden Majatalossa voi vertaisten ja itseä kokeneempien tuella etsiä tietään eteenpäin. Yleensä tähän elämänvaiheeseen liittyy myös taloudellinen ahdinko, joka Majatalossa otetaan huomioon.

3. Elämän kolhuista toipujien varakoti

”Majatalo auttaa jaksamaan vain siksi, että sinne voi kaatua jos ei jaksa.”

Tämä on hyvin yleinen kuulemamme palaute. Jotkut oikeasti putoavat varakotiinsa ja viettävät täällä sairaslomansa, vuorotteluvapaansa tai akuutin kriisivaiheensa, jonka muuten ehkä olisivat poteneet sairaalassa. Kolmannet pitävät tätä varattoman kesämökkinä, köyhän kylpylänä tai kaupunkipakolaisen luksuspiilopaikkana. Meille on tärkeää, että paikallamme on edes joku mieli ja merkitys. Ei sen tarvitse olla kaikille sama.

4. Itseään ja toisiaan etsivien kohtaamispaikka

Kurssitoimintamme on viritetty palvelemaan itsen ja toisen rehellistä kohtaamista. Toivomme että arkemme, juhlamme ja kaikki siltä väliltä palvelee samaa tavoitetta. Käytännössä tämä tarkoittaa meille väkivallattomuutta ja vieraanvaraisuutta. Yritämme varjella jokaisen oikeutta olla missä on, ja tukea jokaisen pyrkimystä kohti omaa kutsumustaan. Millekään kurssille osallistuminen ei ole maksukyvystä kiinni. Riittää että maksat sen minkä jaksat. Vakituiset ja satunnaiset tukijamme auttavat meitä auttamaan muita.

5. Ennakkoluulonsa voittaneiden peti- ja puurotalo

Moottoritien myötä olemme muutaman desibelin verran vähemmän hiljaista luostaria ja muutaman auton verran enemmän valtavirran majatalo. Yritämme venyttää sielumme siihen asentoon. Onneksi yltiöidealistinen nimemme karsii asiakaskuntaamme. Ystävyyden Majataloon kuvitellaan poissulkevaa sisäpiiriä tai jotain muuta hämärää. Yöpymään tulevat vain tarpeeksi uteliaat ja ennakkoluulottomat ihmiset. Niiden kanssa viihdymme parhaiten. Peti- ja puuro asiakkaat auttavat meitä myös rahoittamaan antamiamme ilmaisia palveluja.

6. Täällä itsensä ja toisen kohdanneiden ihmisten juhlahuone

Emme pyri pitopalveluyrittäjiksi, mutta järjestämme miellämme juhlia niille, joilla on joku mielekäs suhde tähän paikkaan. Todellisissa juhlissa viivytään, ylitetään muodollisuudet, ollaan yötä ja kohdataan ihan oikeasti. Sellaista seurustelua haluamme palvella. Järjestämme mielellämme synttäreitä, sukujuhlia, sisarustapaamisia, työyhteisöjen tapaamisia jne. Annamme tarvittaessa erimuotoista sivustatukea  solmujen avaamiseen, keskustelujen virittämiseen, suhteiden syventämiseen ja vuorovaikutuksen parantamiseen. Tärkeintä on ettei kukaan lähde pois kohtaamattomana.

7. Vieraanvaraisuuden harjoittelupaikka ja kaikenlaisten lahjojen kierrätyskeskus

Olemme yli 35v vanha yleishyödyllinen yhdistys: Kohtaaminen Ry.  Majataloa rakennuttaessa yhdistys perusti kiinteistön hankintaa varten Ystävyyden Majatalo Oy:n. Toimintaamme pyörittävien yhdistyksen ja osakeyhtiön nimissä on toki ideologian rippeitä. Me oikeasti haluamme uskoa ihmisten väliseen hyvään tahtoon, myötätuntoon ja keskinäiseen kunnioittamiseen. Ei se sitä merkitse, että kaikki täällä käyneet jäisivät ystäviksi tai, että edes odottaisimme sitä. Joskus Ystävyys jää vain yritykseksi. Toisinaan meiltä ei heru edes kunnon ystävällisyyttä. Kyllä täältäkin on ihmisiä pettyneinä ja ohitettuina lähteneet.

Silti Ystävyyden Majatalon yhtenä tehtävänä on rohkaista ihmisten uskoa siihen, että jokainen koti ja jokainen sydän voi omalla rajallisella tavallaan olla Ystävyyden Majatalo. Suurien ja itsestään selvien rakennelmien sortuessa meidän on opittava kolkuttamaan naapurin ovea, joko avun pyytäjinä tai avun antajina – tai kumpaakin vuorotellen.

Monen muun lailla elämme taloudellisesti tiukkaa aikaa. Kaiken ostamisen ja myymisen keskellä haluamme pitää lujasti kiinni antamisesta ja säilyttää oman riippuvuutemme lahjoista. Silloin elämän tärkeimmät ulottuvuudet eivät pääse unohtumaan.

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Lahjoita helposti MobilePayllä

Voit lahjoittaa myös tilisiirrolla, katso tästä.


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!