Ystävyyden Majatalo

Kummihuoneet

Tältä sivulta löydät tietoa majataloon rakennetuista kummihuoneista sekä huonekummien haastattelut huoneistaan. Jos sinua kiinnostaa ryhtyä huonekummiksi lue projektistamme lisää ja valitse sitten itsellesi mieleisesi huone. Tule mukaan tukemaan yhteisöämme yhdessä.


Kesäjuhla

Kummi: Jenny | Huonenumero: 12


Majakka

Kummi: Frans | Huonenumero: 15 


Lepokeidas

Kummit: Jyrki | Huonenumero: 34 

        


Savanni

Kummi: Jaana | Huonenumero: 14 


Eiku

Kummi: Tiina | Huonenumero: 7 


Perjantai

Kummi: Daniel & Tiu | Huonenumero: 13 


Joutsen

Kummi: Pekka & Tuija | Huonenumero: 20 | Katso kuva ennen remonttia

Taustaa omalle huonekummiudelleni

Taustalla kokemusrikas ja elämän makuinen vuosi suruineen ja iloineen, vuosi johon on mahtunut niin läheisen Ystävän menetys kuin toisen nuoruuden Ystävän uudelleen kohtaaminen ja Ystävyyden Majatalon ja sen ihmisten ”löytäminen” elämääni kuin myös itsensä kohtaamista, uudelleensyntymistä (itselle ja toisille) ja kasvua ihmisenä.
Ystävyyden Majataloon tutustuttuani ajatus huonekummiudesta alkoi tuntua kutsuvalta.

Kummihuoneeni Joutsen -teemasta

Kummihuoneeni alkoi rakentua Mieskurssi-vuoden aikana keväällä 2013 kauniista Vesijärvellä uivasta ja veteen heijastuvasta Joutsenesta ottamani valokuvan ympärille.

Valokuvassa Joutsen ui määrätietoisesti, levollisesti ja pelottomasti… ajattelen sen symboloivan arvojen mukaiseen suuntaan kulkemisen tärkeyttä ja sen tuomaa levollisuutta.

Ryhtymällä Huonekummiksi voin laittaa hyvän kiertämään

Ystävyyden Majatalo ja sen ihmiset ovat antaneet minulle, meille ja muillekin hyvin paljon ja ryhtymällä huonekummiksi tarjoutui mahdollisuus ”laittaa saamani hyvä kiertämään”. Joutsen -huonetta ei ole rakennettu itselleni vaan kaikille muille majoittujille, jotka tulevat nauttimaan talon hyvää tekevästä ilmapiiristä eli niin Talossa yöpyville kurssilaisille kuin satunnaisille kävijöille ja majataloon saapuville matkailijoillekin. Tulen toki nauttimaan itsekin niin tämän huoneen kuin muidenkin huoneiden tarjoamasta levosta Ystävyyden Majatalossa ollessani.

Huoneen rakentaminen on samalla sekä Kiitos kaikesta siitä hyvästä mitä Ystävyyden Majatalo on tarjonnut että myös Lahja huoneeseen myöhemmin majoittuville muille ihmisille – niin tutuille kuin tuntemattomille. Se on myös Kannanotto: osallistumalla tähän haluan osoittaa Arvostusta Ystävyyden Majatalon toiminnalle ja arvoille.

Huonekummiudella voin lisäksi antaa jotain itsestäni

Rahallinen osallistuminen oli vain yksi osa kummiutta ja hyväntekeväisyyttä, tärkeintä minulle oli että näin voin antaa jotain itsestäni: sen tein mm. työpanoksellani eli maalaamalla, listoittamalla, verholaudan rakentamisella ja hankintoja tekemällä sekä kuvaamalla ja teettämällä huoneessa jo olevat Joutsen -taulut ja sinne myöhemmin tulevat valokuvataulut. Ennen kaikkea annoin itsestäni ideoimalla ja suunnittelemalla huoneen yhdessä Ystävän kanssa. Myös värivalinnat ja hankinnat tein Ystävän kanssa, talon väellä hyväksyttäen, kuitenkin miettien kaiken aikaa sitä, että huone tarjoaisi ennen kaikkea levollisuutta, mutta myös valoisuutta ja iloakin muille huoneen käyttäjille, mahdollisimman monelle.

Kaikissa huonetta koskevissa valinnoissa ajattelin ennen kaikkea huoneeseen myöhemmin tulevia muita majoittujia mutta myös huoneesta huolta pitävää Talon väkeä, toivoen että he ja te kaikki viihtyisitte.

Mukavaa oli, että huonetta tehtiin ja suunniteltiin yhdessä Talon väen kanssa. Talon väki mm. rakensi seinän, siirsi oviaukon, hankki yhdessä sovitusti uuden oven ja laminaattilattiaan tarpeet sekä teki lattian ja maalasi katon.

Huoneen suunnittelu ja toteutus oli minulle ennen kaikkea jakamista. Se oli sekä ”Yhdessä kuljettu polku” että myös konkreettinen, näkyvä Ystävyyden Teko.

Mene / Tule Ystävyyden Majataloon, siellä on huone odottamassa Sinua

Kantavana ajatuksenani oli ja on, että jos joskus joku ystävä tai läheinen tai joku vieraampikin kaipaisi elämässään hengähdyshetkeä tai tukea jaksamiseensa voisin milloin vain sanoa, että ”tiedän sinulle paikan jonne voit mennä, Ystävyyden Majatalossa on sellainen kaunis huone, joka on siellä Sinua varten, se on tehty Sinulle”.
Tämä ajatus tuntuu hyvältä ja syvältä.

Joutsen -huoneen suunnittelu ja toteuttaminen on tehnyt minulle hyvää. Toivon, että se hyvä välittyy kummihuoneessa majoittuville. Toivon majoittujien lepäävän ja virkistyvän Joutsenten seurassa.

Kiitollisena siitä, että sain olla mukana tässä ja kokea tämän, Huonekummi Pekka 07.08.2013


La Dolce Vita

Kummi: Kirsi | Huonenumero: 18 | Katso kuvat ennen remonttia

Kerro hiukan itsestäsi ja historiastasi Majatalon kanssa.

Olen Kirsi 39v. ja asun Etelä-Suomessa. Perheeseeni kuuluu aviomieheni ja kaksi murrosikäistä nuorta.
Kuulin Ystävyyden majatalosta 90-luvun puolivälissä yhdellä taideterapian kurssilla toiselta kurssilaiselta. Paikka herätti mielenkiintoni. Vuosia seurailin netistä paikan kuulumisia ja kerran Turun matkalla huomasimme kyltin Ystävyyden majatalo. Kurvasimme pihaan ja tutustuimme tarkemmin.

Siitä kului vuosia ja sitten näin naiskurssin mainoksen. En kuitenkaan päässyt kurssille, koska moni viikonlopuista ei sopinut kalenteriini työssäkäyvänä pikkulapsiperheen äitinä. Toissa syksynä ilmoittauduin Danielin ohjaamalle Itsetuntemuskurssille, joka oli todella hyvä. Ihastuin samalla majikseen paikkana. Viime vuonna olin mukana upealla vuoden kestävällä naiskurssilla, jota ohjasi Raili. Huomasin että mitä enemmän käyn majatalolla, sitä enemmän se minua kiehtoo ja kutsuu. Majatalon hyvä sijainti, persoonallinen sisustus ja arvostava ilmapiiri ovat vastustamaton yhdistelmä, juuri sitä mitä kaipaan elämääni nyt. Raili ja Daniel ovat ammattitaitoisia, huumorintajuisia ja upeita ohjaajia sekä majatalon isäntäväkeä.

Mikä inspiroi ryhtymään huonekummiksi?

Raili sanoi yhtenä naiskurssin viikonloppuna, että ihminen syntyy elämässään kaksi kertaa:ensin vanhemmilleen ja sitten itselleen. Olen kulkenut tätä omaksi itsekseni syntymisen matkaa jo vuosia ja koen, että majatalosta saamani apu siihen on ollut merkittävä. Halusin huonekummiksi monesta syystä: saada omaan ”syntymäkotiin” huone itselle, voi luopua kesämökkihaaveesta kun kummihuoneesta on järvinäköala ja paikka on ihana, saan helliä kissoja majiksella kun perheeseeni ei eläimiä voi ottaa allergian vuoksi, liittyä osaksi yhteisöön, voin kantaa korteni kekoon tukien näin majatalon tekemää arvokasta ja upeaa työtä.

Miten päädyit juuri siihen huoneeseen minkä valitsit?

Tärkeintä oli näköala järvelle, sopivan pieni huone, hyvä huoneilma ja sisäinen tunne siitä että tämä on se oikea huone. Halusin päätalosta huoneen, koska tärkeimmät toiminnot ovat samassa talossa eikä huoneessa saa pitää eläimiä.

Liittyykö huoneeseesi jokin tarina?

Kun olin tulossa remontoimaan huonetta, tajusin että olin itsetuntemuskurssilla majoittuneena juuri siinä huoneessa:). Huoneen nimi on La dolce vita (ihana elämä). Majatalo on avannut elämääni vahvasti uuden sivun monella tasolla. Elämä on yllätyksellisen ihanaa, kaiken arjenkin keskellä!

Miten remontti mielestäsi sujui?

Remontti alkoi tapettien poistolla ja sitten oli vuorossa katon maalaus.

Remontti alkoi tapettien poistolla ja sitten oli vuorossa katon maalaus.

Remonttiaikataulu oli tiukka, kaksi päivää. Tapetit oli jo irroitettu ennen sitä. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja leppoisassa hengessä. Kommelluksilta ei kuitenkaan vältytty. Olen kiitollinen kaikesta remonttiavusta, joita ihanat ihmiset tarjosivat!

Miten rahoitit remonttisi ja pysyitkö budjetissa?

Omista varoistani ja budjetti piti.

Tuliko remontissa jotain yllätyksiä tai tapahtuko jotain mihin et ollut varautunut?

Aika hyvin kaikki lopulta sujui. Se oli kiva yllätys, että pääsin viikonloppuna mukaan myös majiksella pidettäviin synttärijuhliin!

Miten koko projekti mielestäsi onnistui?

Hienosti, suuri kiitos Tiulle siitä!

Onko sinulla antaa vinkkejä tuleville huonekummeille?

Väljempi aikataulu remonttiin on hyvä laatia. Itseä kannattaa kuunnella tarkasti. Mulle oli tärkeää etten ota remonttiin mukaan ihmisiä nykyisestä elämänpiiristäni. En halua heidän kädenjälkeään sinne. Samoin halusin kerrankin hankkia itse ja minulle mieleiset uudet huonekalut sekä tavarat huoneeseen. Tämä tuntuu hyvältä ja tärkeältä!

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on kummihuoneeseesi?

Vielä loppusomistus on kesken, mutta eiköhän kevään aikana kaikki valmistune.

Loppusanoja?

Olen erittäin kiitollinen ja iloinen tästä mahdollisuudesta kummihuoneeseen majiksella! Toivon, että kaikki kummihuoneet tulisivat olemaan erilaisia. Ja majoittuvat ihmiset saisivat elämäänsä uutta voimaa, iloa, toivoa ja elämänrohkeutta!


Kotikoti

Kummit: Tiu & Jonas | Huonenumero: 9

Kerro hiukan itsestäsi ja historiastasi Majatalon kanssa.

Meillä on molemmilla pitkä historia majatalon kanssa, Tiulla ihan kokonaiset 25-vuotta (kun sattui kuulumaan perustajaperheeseen;) ja Jonaksella niin kauan kun olemme tätä mukavaa elämänmatkaa yhdessä kirmailleet – kirjoitushetkellä 5 vuotta.

Mikä inspiroi ryhtymään huonekummiksi?

Olimme 2010 päättäneet ryhtyä säästämään rahaa maailmanympärysmatkaa varten johon valmistauduimme lähtemään 2012 alussa. Emme tienneet mihin seikkailumme meidät lopulta johtaisivat mutta halusimme että meillä olisi B-suunnitelma valmiina jos pitäisikin häntä koipien välissä palata kotiin. Otimme siis osan matkakassastamme ja sijoitimme sen parhaaseen B-suunnitelmaan mitä keksimme: remontoimme ystäviemme avulla majataloon ensimmäisen kummihuoneen ja nimesimme sen Kotikodiksi.

Miten päädyit juuri siihen huoneeseen minkä valitsit?

Näin jälkeenpäin ajateltuna emme oikeasti olleet ajatelleet huoneen valintaa mitenkään tärkeänä osana koko projektia. Loppujen lopuksi päädyimme kyseiseen huoneeseen koska se oli päätalossa ja tuntui mielekkäältä aloittaa kummihuoneprojekti päätalosta. Olemme kyllä olleet huonevalintaamme tyytyväisiä näin jälkeenpäin.

Liittyykö huoneeseesi jokin tarina?

Nimi huoneeseen syntyi Tiulle ihan hetken inspiraatiosta. Sen piti olla jotain mikä olisi helppo lausua ja josta tulisi hymy huulille. Tiullehan majatalo on aina ollut koti ja tuntui mukavalta saada (uusi) oma huone omaan kotiinsa. Lisäksi se oli varakotimme kotimaassamme Suomessa, kun matkustimme ympäri maailmaa. Kummihuoneemme ei siis ole ihan vaan peruskoti, vaan juurikin Kotikoti. Sitä olemme molemmat toivoneet huoneelta muillekin: jokin mukava kolo mihin käpertyä tuhisemaan ja nauttimaan elämästä.

Miten remontti mielestäsi sujui?

Ihan hurjassa vimmassa. Meillä oli viikonloppu aikaa saada se valmiiksi ja takaraivossa pyöri noin miljoona muuta asiaa maailmanympärysmatkaan lähtemisestä. Saimme onneksi ystävämme Fransin avuksi rakennuksiin ja ilman häntä huone ei varmasti olisi valmistunut niin nopeasti. Sängynrunko on esimerkiksi kokonaan Fransin kädenjälkeä. :)

Olimme remontin kanssa todella tarkkoja koska toivoimme työmme jäljen inspiroivan myös tulevia kummeja. Halusimme että koko huonekummiprojekti lähtee oikealla energialla eteenpäin. Kaikkea suunniteltua emme saaneet valmiiksi sen viikonlopun aikana, mutta sen verran että huoneen pystyi hyvillä mielin luovuttamaan vieraskäyttöön. Suunnitelimme lisäyksiä joita voisimme tehdä sitten matkalta palattuamme.

Miten rahoitit remonttisi ja pysyitkö budjetissa?

Matkakassasta tämä remontti tosiaan meni, emmekä tietenkään pysyneet täysin budjetissa. Nälkä kasvoi syödessä ja Tiu sattuu tykkäämään sisustamisesta ja remontoimisesta sen verran paljon että joistakin visioista ei vain pystynyt tinkimään. Yhtään kulutettua senttiä emme kuitenkaan ole katuneet jälkeenpäin. On ollut aivan mahtavaa lukea jälkeenjättämästämme vieraskirjasta sitä palautetta mitä vieraat ovat kirjoittaneet. Koemme koko sydämestämme että sijoitimme rahamme oikeaan paikkaan ja oikealla tavalla.

Tuliko remontissa jotain yllätyksiä tai tapahtuko jotain mihin et ollut varautunut?

Jos tekisimme remontin nyt uudelleen, emme tekisi niin tiukkaa aikataulua. Kannattaa ehdottomasti varata kalenterista ainakin viikko (tai kaksi viikonloppua) ja suunnitella koko projekti etukäteen niin tarkasti kun voi. Näin yllätyksiltä voi välttyä paremmin ja kiireinen aikataulu ei stressaa itseä tai muita remonttitiimiin kuuluvia. Itse nimittäin teimme töitä kolmistaan perjantaina 8, lauantaina 14 ja sunnuntaina 10 tuntia. Ilman hyvää yhteistyötä ja vahvaa visiota, joka Tiulla oli ollut päässä alusta asti (ja jonka avulla onneksi vältimme pahimmat kommellukset), emme olisi jaksaneet noin tiukkaa rutistusta.

Ehkä toinen yllätys oli se kuinka iso vaikutus on pienillä asioilla. Pelkästään seinien maalaaminen teki huoneelle niin eri hengen ja parannuksen että hymyilytti.

Miten koko projekti mielestäsi onnistui?

Meillä oli niin mukava tiimi pystyssä ja kun saimme vielä maalausapua Danielilta ja muilta perheenjäseniltä niin hommat etenivät vilkkaasti. Kaikilla oli viikonlopun jäljiltä väsynyt mutta onnellinen olo.

Onko sinulla antaa vinkkejä tuleville huonekummeille?

Varaudu budjetin ylittymiseen ja tosiaan varaa projektille tarpeeksi aikaa. Etsi tarjouksia etukäteen ja tee huoneen suunnitelmaa niin pitkälle kuin pystyt ennen remontin aloittamista. Älä laita kaikkea majatalosta löytyvän avun piikkiin vaan koita huolehtia mukaan joku hyvä ystävä auttamaan rempassa. Mieti vieraita ja heidän mukavuuttaan. Kummihuone ei kuitenkaan ole normikodin makuu- tai olohuone, vaan jatkuvassa käytössä oleva majatalohuone. Talonväki ja siivoojatkin kannattaa pitää mielessä. Yksi syy huoneemme korkeaan sänkyyn ja matottomaan lattiaan oli se, että sellaista huonetta on helppo imuroida. Koitimme kaikissa suunnitelmissa suunnitella oman näköistä huonetta muille eikä meille. 

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on kummihuoneeseesi?

Matkalta palattuamme asentelimme huoneeseen pimennysverhon ja paremman lukuvalon. Tiukin sai pitkään haaveilemansa rautalankataideteoksensa seinälle ja muita pieniä suunnitelmia WC:n muokkauksen suhteen on lähtenyt liikkeelle. Vieraskirjaterveisistä inspiroituneina aiomme kyllä jatkaa huoneen sisustamista sitä mukaa kun kerkiämme.

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Lahjoita helposti MobilePayllä

Voit lahjoittaa myös tilisiirrolla, katso tästä.


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!