Ystävyyden Majatalo

Majatalon syksyinen ystäväkirje

Sisällysluettelo

 

Koronakolon kattaminen

Kiitos kaikille meidän asiakkaille, talkoolaisille ja tukijoillemme siitä, että olette olleet tukenamme näinä taloudellisesti haastavina aikoina. Teidän ansiostanne toimintamme voi jatkua. 

Vuosi ei kuitenkaan ollut meille helppo: olimme monta kuukautta suljettuna ja monet ovat sen jälkeenkin joutuneet perumaan tapahtumiaan. Se on rokottanut karkeasti arvioiden neljänneksen vuosittaisista tuloistamme. Tarvitsemme edelleen apuanne sitä paikkaamaan.

Vaikka majoitustoiminta onkin ollut välillä pysähdyksissä, olemme silti pysyneet kiireisinä jatkaessamme parhaamme mukaan (ja aina välillä jopa sen ylittäen) yleishyödyllistä toimintaamme. Järjestimme keväällä etäyhteisötapaamisia. Danielille perustettiin oma podcast: Anarkristityn testamentti.

Meillä on ollut asukaspaikat täynnä toipujia, joita olemme auttaneet saamaan kiinni uudesta elämästä. Itsetuntemuskurssia on järjestetty etänä ja Soile on tarjonnut terapiapalveluitaan etäyhteyksien päästä.

Voit tukea meitä järjestämällä meillä tapahtumia, ostamalla lahjakortteja tai lahjoittamalla rahaa. Tapahtumanjärjestäjien ja lahjakortinostajien kannattaa olla yhteydessä meihin suoraan sähköpostitse: info@ystavyydenmajatalo.fi ja lahjoitustiedot löytyvät alta:

Saaja: Kohtaaminen ry
Osuuspankki: FI81 5410 0220 4035 16
Viite: 7773

Poliisihallituksen lupa nro RA/2020/470, koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Varoja käytetään toipumistyön tukemiseen.

Jos sinulla on kysymyksiä tai varauksia lahjasi käyttötarkoituksen suhteen, voit ottaa meihin rohkeasti yhteyttä.

Vinkki!

Voit myös laittaa verkkopankistasi tulemaan meille automaattisesti pienen säännöllisen tuen esimerkiksi kuukausittain. Pienikin tuki säännöllisesti auttaa meitä vuosien saatossa paljon.

Katso täältä, miten voit tehdä kuukausilahjoituksen pankissasi.

 

Tejan kiitokset ja jäähyväiset

Tammikuussa 2020 lähetin Kohtaaminen Ry:n hallitukselle pitkään pohtimani viestin siitä, että aion vaihtaa työpaikkaa vuoden 2021 aikana. En tiedä, oliko se niin fiksu idea nykyisestä maailman epävakaasta tilanteesta käsin tarkastellessa, mutta päätin kuitenkin sitoutua siihen. 

Olin ollut töissä Ystävyyden Majatalossa tässä vaiheessa kaksi ja puoli vuotta. Työni on mahdollistaa ja organisoida kaikkien muiden töitä. Aikataulutan, ohjaan, suunnittelen ja näytän mallia. Olen ollut yhteisölle se, mitä manageri on artistille tai tuottaja näytelmälle.

Majatalovuosistani jäänee sekä minulle, että Majatalolle paljon arvokkaita asioita. Olen tutustunut ja jopa ystävystynyt täällä sellaisten ihmisten kanssa, joita olisin tuskin muutoin edes tavannut. Olen sekä päässyt hyödyntämään täällä monenlaisia taitoja, että pystynyt oppimaan ja hiomaan niitä myös eteenpäin. Tärkeiksi taidoiksi on muodostunut oman työn aikatauluttaminen, konfliktien selvittäminen, tilannetaju, ongelmanratkaisutaidot, projektinhallinta sekä myötätunto niin itseä kuin muitakin kohtaan. Hukkaan eivät ole myöskään menneet IT-osaamiseni, kirjallisuusopintoni, suuri rakkauteni listoihin tai kaikenkarvainen työkokemukseni siivouksesta tapahtuma-assistenttiin.

On ollut palkitsevaa nähdä, kuinka tänne väliaikaisesti asumaan tulevat ihmiset oppivat täällä asumisensa aikana uusia taitoja ja puolia itsestään ja löytävät suunnan elämälleen. On myös kutkuttavaa käydä kiinnostavia keskusteluja tuttujen ja joskus myös ensinalkuun täysin tuntemattomien kanssa. Täältä on jäänyt paljon uusia kokemuksia. Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten ajatellut, että alkaisin pulahtamaan avantoon säännöllisesti, perustavani jollekulle podcastia viikossa tai aloittavani kung fua. Ihan vain noin muutaman viimeaikaisen mainitakseni.

Olen pitänyt työstäni ja välitän yhteisöstä, jossa asun ja työskentelen. Yhteistyö Danielin ja Soilen kanssa on ollut antoisaa ja hedelmällistä. Disneykuningattaren tavoin kuitenkin kuulen kutsun tuntemattomaan. Toisin kuin hän, minä kuitenkin tiedän, mikä minua vetää turvallisesta vakityöpaikasta pohjoiseen.

Aviopuolisoni opinnot ovat loppusuoralla Oulussa. Vaikka olemme olleet etäsuhteessa suuren osan koko parisuhteestamme, olemme kuitenkin molemmat samaa mieltä siitä, että haluamme asua saman katon alla. Olemme myös yhtä mieltä siitä, ettei puolisostani ole sellaiseen yhteisöasumiseen, mitä Ystävyyden Majatalossa asuminen vaatisi. Vaikka Ystävyyden Majatalon järjestökoordinaattorin pesti onkin kenties unelmaduuni käytännölliselle ihmiselle, joka haaveilee hippikommuunista ja tykkää haastaa itseään, ei yhteisöasuminen sovi kaikille.

Meidän tulevaisuutemme on siis muualla. Minun työni on jonkun muun unelmaduuni. Olen nyt perehdyttänyt Soilea omiin hommiini elokuusta lähtien. Tämä on työ, joka tulee muotoutumaan tekijänsä näköiseksi. Jälleen.

Minä puolestani alan ensi vuoden alusta saakka etsiä uutta työpaikkaa Oulun suunnalta. Suunnitelmanani on perehdyttää täällä päässä Soile tehtäviini ja muuttaa Ouluun maaliskuun loppuun mennessä. Siihen asti mut löytää Majatalosta. Tervetuloa moikkaamaan!

Soilen kuulumisia

Kiitän jo nyt Tejaa tosi hyvästä ja sydämellisestä yhteistyöstä. On ollut mukava yhdessä ideoida, suunnitella ja toteuttaa ja talon asioita. Tejan kanssa yhteistyötä kuvaavia sanoja ovat luottamus, rentous ja huumori. Tulee ikävä häntä. 

Nyt Teja opettaa minua talon, tietokoneen ja erilaisten listojen saloihin. Yhdessä olemme talon asioita viikoittaisessa palavereissa kehitelleetkin, mutta vastuunotto asioiden loppuun hoitamisesta jää nyt vähitellen minulle, Danielin vankalla tuella. Tarkoitukseni ei ole jäädä hoitamaan järjestökoordinaattorin pestiä. Katselemme kaiken aikaa ympärillemme, josko löytyisi ihmisiä, joille voimme delegoida osan hommista. Tällä hetkellä on kuitenkin taloudellisesti välttämätöntä ja hallinnollisesti fiksua perehdyttää ensin minut kaikkien käytännön asioiden hoitoon. Tulevaisuudessa haluan taas keskittyä enemmän terapeuttisen työn kehittämiseen ja toteuttamiseen.  

Nyt kun minulla on opintojen päättymisen myötä jäänyt enemmän aikaa yhteisöhoidolliseen työhön ja terapiaan, haluan seuraavaksi esitellä jotain siitä uudesta tarjonnasta mitä olemme suunnitelleet.

Lyhytaikaiset yhteisöhoitopaketit

Olen Soile Lehti, talon emäntä ja yhteisöhoidon ja terapeuttisen työn ohjaaja*.

Nyt voin paneutua perusteellisemmin yhteisöhoidollisiin tehtäviini eli viikottaisiin ryhmiin ja yksilötapaamisiin yhteisön jäsenten kanssa. Noin vuoden ja kahden vuoden toipumispaikkojen kysyntä on tasaista ja yleensä poislähtijän tilalle on jo tulossa uusi toipuja. 

Meillä on koko ajan ollut myös ihmisiä, jotka ovat hyödyntäneet paikkaamme pienempinä annoksia. Tätä mahdollisuutta haluamme nyt tarjota selkeämmin muotoiltuna.

  1. Kahden päivän paketti toteutuu parhaiten ma-to välisenä aikana. Siihen kuuluu yksi keskustelu minun kanssani ja mahdollisuus osallistua myös tiistain sydänryhmään ja keskiviikon dialogiryhmään yhteisön jäsenten kanssa. Kahden päivän vierailu on normaalin täysihoidon hintainen, eli 55€/vrk, sisältäen majoituksen ja ruuan.
  2. Kahden viikon pakettiin sisältyy kaksi keskustelua minun kanssani ja mahdollisuus osallistua viikoittain sydän- ja dialogiryhmään yhteisön jäsenten kanssa. 

Kahden viikon vierailussa on mahdollisuus hoitaa puolet täysihoitomaksusta talkootöillä. 

Jos sinua kiinnostaa pidempiaikainen toipuminen ja asuminen talossamme, suosittelemme aloittamaan kahden viikon paketilla ja tutustumaan sivujemme tekstiin yhteisöasumisesta ja yhteisömme säännöistä ja arvoista: https://ystavyydenmajatalo.fi/majatalo/yhteisoasuminen/

Terapiapalveluiden tarjonta on kutsumuksemme ja kuuluu yleishyödylliseen työhömme. Maksat siitä minkä jaksat mahdollistaaksesi muillekin vastaavanlaisen palvelun. Lähtökohtaisesti terapiaistunnon hinta voi olla KELA-korvatun terapian omavastuuosuuden kokoinen, eli 35€, jos sinulla on siihen varaa. 

Tämä on tarjous, joka rajoittuu yhteisön ja minun resursseihin. Parhaimmassa tapauksessa ihmiset oppivat täällä auttamaan itseään ja toisiaan.

Mikäli sinulla on kysyttävää yhteisöhoidosta, hinnoista, majatalosta, koulutuksestani tai mistä vain aiheeseen liittyen, laita sähköpostia tai soita meille!

*olen suorittanut 1120/2010 terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen mukaisen psykoterapeuttikoulutuksen. (UWE/Bristol) psykologian laitos

Danielin tarjoama keskusteluapu

Minä keskityn nykyään kirjoittamiseen, mutta tarjoan myös keskusteluapua. Jos ongelmasi liittyvät uskoon, uskontoon, henkisyyteen, hengellisyyteen tai maailmankatsomuksellisiin kysymyksiin minulla on aika monipuolinen kokemus ja lukeneisuus asioista. Merkityksellisiä dialogeja minulla on täällä ihan tarpeeksi, joten älä pyydä minua mihinkään turhaan väittelyyn, mutta joku asia oikeasti vaivaa sinua, paneudun siihen kanssasi mielelläni.

Danielin kirjoitustyö

Uhritumiskulttuuria käsittelevän kirjan jälkeen tarkoitukseni oli viimeistellä kateustutkielmani kirjaksi asti. Vaikka kadehtiminen ja kadehdituksi tulemisen pelkääminen on salainen vaikuttaja monen elämässä ja vaikuttaa jopa maailmanpolitiikkaan, se ei vain nyt sytyttänyt minua. 

Koronapääsiäinen ja rankemmaksi muuttuva syöpähoitoni siirsivät mielenkiintoni kirjaan, jota olen tehnyt jo yli 10 vuotta. Sen työnimi on: Anarkristityn Testamentti. Jeesus, sellaisena kuin häntä rakastin. 

Koronapääsiäisenä aloin lukea kirjoittamiani kärsimysnäytelmää dramatisoivia tekstejä Podcastin muotoon. Niiden pohjalta pidimme pääsiäisenä Zoom-keskusteluja. Silloin minulle kerrottiin tekstin vaikuttavan jännittävältä kuunnelmalta. Oudoksuin ensin palautetta, mutta sen jälkeen olen alkanut muokata tekstiäni entistä enemmän siihen suuntaan. 

Olen luonteeltani ajattelija ja tutkija. Kaikki kirjoitukseni ovat olleet tutkielmia eri aiheista. Nyt tuntuu innostavalta taivuttaa tutkimustyöni Jeesuksen elämästä proosan suuntaan. 

Teen tätä rakkaudesta mieheen, johon taas olen tutustumassa kuin ensimmäistä kertaa. Tavalla tai toisella olen ollut hänen kanssaan naimisissa koko ikäni. Silti olemme taas kerran uudella tutustumiskierrolla toisiimme. Ihmetykseni hänestä ja kunnioitukseni häntä kohtaan on tämä tutkimus- ja eläytymistyön myötä lisääntynyt. 

Tämän elämänkerran pohjana on Markuksen evankeliumi, Matteuksella ja Luukkaalla täydennettynä. Elävöitän kertomusta taustatiedoilla, paikallishistorialla, Rene Girardin kulttuuriantropologialla, tuoreella Markus-tutkimuksella ja paneutumalla tarinan eri rooleihin. Tämän tekstin ei pitäisi aiheuttaa oireita uskontoallergikoille, koska juuri sellaiset ihmiset ovat minua tähän projektiin innoittaneet.

Toipuvana fundamentanistina minun ei ole enää pakko uskoa mitään kenestäkään. Olen vapaa summaamaan elämänkokemukseni, uskoni, epäilyni ja epäuskoni juuri siihen muotoon mikä niillä tällä hetkellä on. Omia tulkintojani en yritä salata, enkä jumalalliseksi totuudeksi muuttaa. Minulla ei ole pakottavaa tarvetta saada ketään uskomaan tai epäilemään juuri minun laillani. Silti Ilahdun, jos saan perinteisiin ja dogmeihin luutuneita ajatuksia liikkumaan ja asenteita muuttumaan ja riemastun, jos saan kristinuskon perinteestä täysin vieraantuneita kiinnostumaan kertomuksesta, jonka epäsuoran vaikutuksen alla kuitenkin olemme kaikki eläneet.

Kutsun kirjaa testamentiksi, koska olen sairastanut syöpää jo yhdeksän vuotta ja hoitoni muuttuvat talven aikana astetta rankaremmiksi. Ennuste on edelleen hyvä, mutta haluan varmistaa, että saan ainakin tämän kirjan valmiiksi voimieni päivinä. 

Kevään ja kesän aikana kirjoittamaani löydät TeoBlogista. Olen nyt keskittynyt Jeesuksen toiminnan alkuun. Tarkoitus olisi ennen joulua lukea nämä myös podcastiin. 

Skeptiselle lukijalle voisin suositella vaikka kertomusta yksinhuoltajaäidistä, joka haastaa Jeesuksen rodullisia ennakkoluuloja uusiksi. Se on tarina ainoasta väittelystä, jonka Jeesus onneksi hävisi ja voi antaa mietittävää myös tämän päivän keskusteluun rasismista. 

Jos haluat osallistua aiheesta keskusteluun suljetulla foorumilla, voit pyytää jäsenyyttä Facebook ryhmään nimeltä: Anarkristityn testamentti. Jos haluat osallistua tekstin korjaamiseen, kehittämiseen ja arvosteluun, kutsun sinut mielelläni Driveen, jossa voit tehdä sitä muiden kanssa. Tarvitsen vain sähköpostiosoitteesi, niin voin lähettää sinulle kutsun. Voit laittaa minulle suoraan sähköpostia osoitteeseen daniel@ystavyydenmajatalo.fi tai ottaa yhteyttä Facebookissa.

Talkoolaisia tarvitaan

Remonttitalkoolaisia hakusessa

…saunarakennukselle

Soile ja Daniel asuvat tuolla ylhäällä, Ystävyyden Majatalon takkatuvan päällä. Heillä on siellä huone ja yhteinen toimisto, joka on käymässä vähän ahtaaksi.  

”Haluaisin antaa Soilelle 50-vuotislahjaksi hänen toivoman muutoksen huonejaossa. Sen tekemiseen menisi timpurilta ehkä pari kolme päivää, löysemmällä tahdilla ehkä viikko.  Mulla ei ole nyt aikaa, eikä voimia tehdä sitä, mutta voisin maksaa jollekin sen tekemisestä. Löytyisikö tämän kautta ketään? Meillä on täällä kyllä apulaisia, mutta ei tekijää tällä hetkellä.” – Daniel

…suihkuun

Yläkerran suihkun remontti alkaa olla jo hyvässä vaiheessa, mutta tarvittaisiin vielä joku viemään homma loppuun saakka. Vesieristeet ja laatat on jo paikallaan ja koko suihku on viimeistelyä ja putkimiestä vaille valmis.

Syystalkoot 16.-18.10.

Voi myös tulla jo aiemmin viikolla talkoilemaan tai loppukuusta piipahtamaan. Vallankin kukkahommat ovat sellaisia, että näin lämpimänä syksynä niillä ei ole vielä kiirettä. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä: https://ystavyydenmajatalo.fi/tapahtumakalenteri/syystalkoot/

Luvassa olisi muun muassa:

  • ulkokalusteiden kanniskelua

-> ei tarvii käydä salilla, vaikka olisi meillä sellainenkin!

  • kukkapenkkien laittoa talvea varten

-> rakastit tai vihasit kukkia, tämä on sua varten

  • hyttysverkkojen poistamista ikkunoista

-> tässä hommassa pääsee näkemään kaikki majoitushuoneemme!

  • rikkinäisten tavaroiden purkamista roskikseen

-> passeli homma ihmiselle, joka tykkää tuhota asioita

  • haravointia ja puutöitä

-> suomalainen vaihtoehto meditoinnille

  • varastojen järjestelyä

-> jos järjestyksen luominen kaaokseen sytyttää, niin tämä on sinua varten

Talkoolaiset saavat majoituksen ilmaiseksi ja ruokaa hintaan 5 euroa per ateria. Sauna, viilenevä järvi, kivat ihmiset ja loistavat maisemat tulevat bonuksena.

Kotkansydän on vailla

Meillä on suuria suunnitelmia ja niiden totteuttamiseen tarvittaisiin:

…web-osaamista

Kotkansydämen nettisivut ovat nykyisin Ystävyyden Majatalon sivujen alaisuudessa. Niiden sisältö palvelee monia ja haluaisimmekin kehittää nettisivuja nykyaikaisempaan kuosiin. Jos olet itse tai tunnet jonkun, jolle Kotkansydämen tekstit ja nettisivujen kehittäminen ovat sydäntä lähellä, ota meihin yhteyttä!

…tekstinkäsittelijää

Suunnitelmissamme on myös ottaa uudet painokset kirjoista Omilla siivillä ja Pois tuskasta, mutta ne ottavat vielä vähän editointityötä sitä ennen. Haluamme muuttaa tekstien persoonamuodon me-muodosta minä-muotoon, sillä olemme havainneet sen palvelevan useimpia kuulijoita. Siinä ei varmaan kätevältä tekstinkäsittelijältä menisi montaa iltaa, ennen kuin se olisi tehty.

IT-velhoa kaivataan

Tähän saakka nettisivujamme on pyörittänyt mukavasti Teja ja häntä ennen sivuston rakentanut Titiu. Teja on kuitenkin jäämässä pois Majatalosta ensivuonna. Jottei verkko-presenssimme jää ihan hunningolle, kaipaamme avuksemme nettisivujen ylläpitäjää/järjestelmävalvojaa, joka ymmärtää, mistä palikoista sivut rakentuvat ja miten niitä pitää operoida. Tietosuojasyistä haluamme kuitenkin tuntea / tutustua uuteen ylläpitäjään ennen kuin aletaan tunnuksia luomaan.

Meillä on käytössä nettisivuilla wordpress-alusta ja muussa toiminnassa GSuite, joten niiden käytön ja käytössä avustamisen olisi hyvä olla ylläpidolle tuttua.

Tulevia tapahtumia:

Kaikista tapahtumista löytyy lisää tapahtumakalenteristamme.

16.-18.10. Syystalkoot
5.-8.11. NVC-leiri
13.-15.11. Majatalon itsetuntemuskurssi
20.-22.11. Kaisa Kuurneen kurssi
27.-29.11. Sanna Suutari: Self Inquiry-kurssi
8.-13.12. Omatoiminen etäretriitti
31.12.-2.1. Uusi vuosi
22.-24.1. Majatalon itsetuntemuskurssi
28.-30.1. Uniryhmä

Liity Kohtaaminen Ry:n jäseneksi!

Kohtaaminen ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka huolehtii Majatalon toiminnallisesta puolesta ja vuokraa toimitilojaan Ystävyyden Majatalo Oy:ltä. Liittyessäsi kukaan ei kysele vakaumuksesi sisältöä – riittää että jaat tahtomme rajat ylittävään vieraanvaraisuuteen ja voit sitoutua sydämessäsi yhdistyksemme sääntöihin. Yhdistyksen jäseneksi liittyminen on hyvä tapa ilmaista tukensa toiminnallemme.

Näin liityt jäseneksi

Lähetä sähköpostia info@ystavyydenmajatalo.fi osoitteeseen johon lisäät perustietosi (Nimi, puhelinnumero ja kotiosoite) ja maksa sitten jäsenmaksu tilille:

Kohtaaminen Ry
FI90 5441 0340 0068 12
Viitenumero: 3337

Tavallinen jäsenmaksu vuodelta 2020 on 50 euroa ja pienituloisten (esim. opiskelijat, eläkeläiset, työttömät) jäsenmaksu on 10 euroa.

Vuoden 2020 Kohtaaminen ry:n hallitukseen kuuluu: Aki Junnila, Daniel Nylund, Jemina Nylund, Ville Turunen, Salla Tyrväinen, Annika Varis ja Arttu Liikala. Seuraava yhdistyksen vuosikokous pyritään pitämään 2021 keväällä.

 

Yhteisön jäsenen lähtöhaastattelu

Freud sanoi että terapian tarkoitus on vapauttaa ihmiset rakastamaan ja tekemään työtä. Tuo tuli mieleeni tänään sydänryhmän aikana, kun yksi yhteisömme jäsen sanoi, että hän ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa pystyi kuvittelemaan itsensä ihan hyvinvoivana työmaailmaan. Siitä se alkaa. Sigmund oli ainakin tuossa asiassa oikeassa.
Moni ei tänne tullessaan halua edes kuvitella itsensä työmaailmaan. Silti he usein lähtevät täältä joko opiskelemaan tai uuteen työpaikkaan. Myös rakkauden vastaanottamisen ja edelleen antamisen harjoitukset jatkuvat karunkin arjen keskellä. Niin kävi Mikallekin, joka seuraavaksi jakaa toipumistarinansa.

-Daniel

 

Kun tulin tänne, itseluottamukseni oli heikko ja näin työurani umpikujana. Toisinaan haaveilin jopa työkyvyttömyyseläkkeestä. Oon nykyään toiveikkaampi ja mun luottamus omiin kykyihini on kasvanut. Oon tehnyt paljon sellaisia asioita, joiden tekemistä oon aiemmin pitänyt itselleni mahdottomana.

Aika alkuvaiheessa muistan, että mulla oli toive löytää sisäinen rauha. En väittäisi sellaista löytäneeni, mutta oon ottanut hyviä askeleita siihen suuntaan ja tunteiden käsittelykykyni on kasvanut.

 On tässä kuitenkin paljon vielä tekemistä.

Mistä oot kiitollinen sille itsellesi, joka tuli tänne? Mitä hän on tehnyt, että tämä on mahdollista?

Rohkeus irrottautua entisestä elämästä on se tärkein asia. Uskallus kulkea omia polkuja.

Mitä elämänarvoja siihen sisältyy, mitä kaikkea oot täällä tehnyt? Mikä täällä on ollut tärkeää ja sopinut sun arvoihin?

Arvot ovat muuttuneet täällä ollessani. Silloin ekologiset arvot olivat mulle todella tärkeitä, mutta ne alkoivat tuntua liian mustavalkoisilta ja rajoittavilta Oon arvojeni suhteen miettinyt aika vähän tätä.

Oot puhunut, että jokin täällä resonoi ja se on ollut tärkeää?

Joo. Tää on ollut tärkeä paikka ja se, että tää toimii vapaaehtoistoiminnan pohjalta ja pohjautuu antamiseen.

Mistä voit kiittää itseäsi?

Tänne tulemista.

Entä täällä olemisesta, mistä voit kiittää itseäsi?

Oon tyytyväinen siihen, että oon sopeutunut tänne.

Ketä muita sä voit kiittää? Miten he auttoivat sua?

Kaikkia yhteisön jäseniä tietysti. Sosiaaliset kuviot täällä ovat pysyneet avoimina. Aina on voinut mennä juttelemaan ihmisten kanssa, eikä ole tullut oloa, että on väärässä paikassa. On spontaani ja välitön ilmapiiri. Viimeksi oon kokenut sellaista joskus muksuna. Voin myös kiittää kaikista ystävällisistä sanoista. Välillä ne on tuntunut tosi hyvältä ja oon kaivannutkin kannustusta.

Daniel: Tämä liikuttaa mua. Kaikilla ei oo ees lapsina sellaista. Jos tää on ollut positiivisen lapsuuden uudestaan olemispaikka, se on kiva kuulla. Mulla on alusta saakka ollut vahva mielikuva leikkikentän reunalle jääneestä pojasta, joka yrittää päästä mukaan ja kasvojen ilme kertoo sosiaalisesta avuttomuudesta. Se on vaihtunut miehen olemiseen sosiaalisissa tilanteissa. Orpo pikkupoika on varmaan aina olemassa, mutta se ei ole enää hallitseva hahmo.

Sulla on eri pituinen historia näiden kaikkien kanssa. Onko jotain tiettyä, jota haluat kiittää tietyistä asioista?

On monia, mut en halua oikeastaan lähteä nostamaan ketään yksittäistä. Ei oo pelkästään hyvistä hetkistä, mistä haluaisin kiittää. Myös konfliktit täällä ovat olleet kasvattavia kokemuksia.

Mikä olis voinut mennä paremmin?

Erityisesti ensimmäisen puolen vuoden kohdalla oleminen täällä tuntui polkevan paikallaan ja musta tuntui, että en hyödyntänyt yhteisöä niin hyvin, kuin olisin voinut. Olisin voinut käydä enemmän keskusteluita ihmisten kanssa. Olisin voinut harjoitella läheisyyttä ihmisten kanssa täällä jo ennen kuin lähdin mukaan tantrajuttuihin.

Daniel: Onko joku neuvo, mitä haluat antaa tänne jääville?

Jos tarviitte jotain, pyytäkää. Käyttäkää hyväksenne muita yhteisön jäseniä. Mäkään en oo käyttänyt yhteisöä niin hyvin hyväksi, kuin olisin voinut. Oon pitänyt liikaa itselläni häpeällisinä pitämiäni salaisuuksia. En ollut alussa hirveästi tekemisissä muiden asukkaiden kanssa. Olisin voinut keskustellat enemmän tosi vaikeista asioista ihmisten kanssa.

Mitä kannattaa jatkaa, mitä oot saanu täältä?

Sosiaalisuus. Täällä on tuntunut hyvältä, että on voinu heittää muodollisuudet helvettiin. Jonkinlainen kommuuni tai yhteisö olisi kiva asumismuoto myös tulevaisuudessa. Se on varmasti se, mitä täältä jää eniten kaipaamaan.

Mitä kannattaa jättää pois?

Danielin leipä. Ja kaikki turha mässytys. Kaipaan kurinalaisempaa syömistä.

Entä jotain sellasta, mitä jätät pois, mitä oot huomannut itsessäsi? Käyttäytymismallia, uskomusta tai muuta?

En tiedä, miten niitä pystyy noin vaan jättämään. Asiat tapahtuu kun niitä tapahtuu.

Onko jotain jäänyt sun elämässä tarpeettomaksi ja oot jättänyt pois?

 Huomaan, että tunnen turhaa häpeää vähemmän kuin aiemmin. “Liikkumatila” sosiaalisissa tilanteissa on laajentunut.

Onko jotain sellaista täältä saatua, mitä haluaisit viedä mukanasi?

Se, kun on vituttanut aamulla, mutta on noussut jonkun työtehtävän takia, niin on huomannut, ettei siitä päivästä paska tullutkaan. Sen haluaisin viedä mukanani. Pitää järjestää jotain sellaista, mikä on tärkeää, että pitää nousta sängystä ylös. 

Mikä sua auttaa, kun on sellaisia vastoinkäymisiä?

Kun on sovittua tekemistä. Velvollisuuksia tai muuta sovittua.

Daniel: Kun mä mietin alkuaikoja, niin olit vaihteleva määrä tunnetiloja, jotka olivat ohjaavassa asemassa. Sen jälkeen sun sitoutuminen tehtäviin ja sopimuksiin on kasvanut. Sussa on kasvanut johtaja-ainesta. Sua edelleen vituttaa, mutta sä et jää siihen kiinni. Vitutus-aamujenkin jälkeen oon nähnyt sut viihtymässä mielekkäässä tekemisessä. Ihmettelen noita arvo-juttuja. Oon kuullut sun usein viittaavan niihin. Ne tuntuvat olleen kutittelemassa sun sielusi pintaa. Ne ovat tulleet osaksi sun kielenkäyttöä. Velvollisuus on lähellä, mutta arvot ovat vahvempia ja isompia. Ne kantaa, vaikka olisi millaisia tunnetiloja.

Mulla on taipumusta tuntea syyllisyyttä ja häpeää. Sit, jos mä ajattelen liikaa arvoja, niin huomaan rikkovani niitä päivittäin kuitenkin. Oon huomannut, ettei kannata liikaa julistautua minkään asian edustajaksi, kun sitten se sitoo mua.

Onko täällä jotain sellasta perustavanlaatuisen tärkeää, jota veisit mukanasi seuraavaan yhteisöön?

Säännöt. Henkilökemioiden täytyy jotenkin pelata. Mietin näitä joskus vuosi sitten. Nyt ei tule mieleen.

Soile: Mua on myös ilahduttanut, kun aluksi oli todella vaikea saada sut huomaamaan sun kykyjä ja taitoja. Olit todella itsepintaisesti hyväksymättä sitä, että oot kehittynyt sellaiseen suuntaan, mihin oot halunnutkin. Sit tapahtui jotain ja aloit hyväksyä sitä. Nyt pystyit ottamaan vastaan sitä, mitä yhteisöstä oot saanut.

Kyllä mä luulen, että viime kesän meditaatioretriitti, jossa olin managerina ja sain siitä paljon hyvää palautetta oli käänteentekijä. Koin tekemäni työn oikeasti merkitykselliseksi ja arvostetuksi.

Daniel: Kun tulit tänne, mietin, että sosiaalisessa syrjäytymisessäkö sua pitäisi tukea. Mun ei oo kuitenkaan tarvinnut alkaa sabotoimaan sun matkaa. En mä sano, että unelmani olis, että kaikki opiskelee loppuun ja hankkii porvarillisen ammatin, mutta sulla on nyt sellainen halu olla osallinen ja merkityksellinen – missä vaan muodossa – eikä vaan halu päästä pois.

Sekin kyllä hahmottuu koko ajan tarkemmin, minkälaisissa ympyröissä haluan aikani viettää.

Haluisin sanoa sen, että on ollut mukava, kun on voinut kokeilla hörhöilyä täällä, että mikä on mulle sopiva hörhöyden aste. Haluan olla sellainen keskiluokkainen ihminen, joka vähän harrastaa hörhöilyä. Tänne tullessa sain omistautua itsetutkiskelulle ja terapialle. Oon kiitollinen siitä, mutta en tällä hetkellä koe tarvetta niin intensiiviseen tutkiskeluun.

Daniel: Mikä on se osa hörhöilyä, mikä on sulle liikaa?

Oon yrittäny joskus sanallistaa sitä, mutta se on vaikeaa. Sellanen tietynlainen liitely. Oma todellisuus. Velvollisuuksien jättäminen. Liitelyn vastakohta olis jämäkkyys ja ryhdikkyys. Siihen liittyy myös usein uskonnollisuus, missä yritetään kovasti tuntea vaan positiivisia tunteita. Musta on ollut mukavaa, että on voinut rähistä välillä. On ollut mukavaa, että on voinu tehdä niin. Alivastuullisuus liittyy myös mun mielestä hörhöilyyn. Siinä kai se.

Yhteisön jäsenten sanoin:

Sussu: Olit alussa se, johon oli kaikkein vaikein saada kontaktia. Olit pelottava dharmameditoinneissasi ja suoraselkäisesti istuessasi. Yhtäkkiä musta tuntui, että sä hyväksyit mut ja susta kuoruitui hulvaton tyyppi, joka laukoo härskejä juttuja, kun sitä vähiten odottaa. Mulle ihmisten hyväksyntä on tosi tärkeää ja sun hyväksyntä merkkasi mulle todella paljon.

Nita: oot ollut mulle inspiraation lähde siinä, kun oon etsinyt inspiraationlähdettä vakauden kanssa. Oot ollut mulle roolimalli siinä. Et niin kovasti heilahtele. Pidät kiinni siitä, mistä oikeasti tykkäät.

Pete: ihailen sua siinä jämäkkyydessä, että pidät omat rajasi. Jos joku on tulossa halaamaan sua, niin osaat sanoa ei. Arkioleminen sun kanssa on helppoa siinä, että jos sun kanssa neuvottelee jossain, niin sanot, miten asiat on sillein ryhdikkäällä tavalla. Se on kauhean helppoa, se tuntuu siltä, että otat vastuun itse itsestäsi.

Sussu: Harvalta pystyy ottamaan sen vastaan niin kuin sulta, että sanoo aamulla, että sä näytät tosi pahalta. Sä sanot rehellisesti, mutta et sillein loukkaavasti.

Tero: Mulle tuli mieleen se, kun tulin retriitille ja mulle tuli tervetullut olo, kun sä otit mut vastaan. Mä kyl pidin susta jo heti aluksi ja sun kanssa oli helppo olla heti alusta saakka. Siinä oli sellanen rehellinen yhteys.

Mika: Kaipaan sitä kyllä ihmisten kanssa.

Valtteri: Musta tuntuu, että olin eläny aika samanlaista elämää, kuin sinä ennen majikseen tuloa. Sun seurassa oli koko ajan hirveän helppoa olla. Tehtiinkin paljon kaikkia aktiviteetteja. Pidän sun huumorista.

Mika: Kiitos samoin.

Kimmo: Oon nähnyt about puolet tosta. Mun oli alkuun vaikea lähestyä sua, mutta jotain tossa viime syksyn jälkeen tapahtui. Selvitettiin ongelmat meidän välillä ja se lähti rakentumaan. Osittain myös olosuhteiden pakosta, kun jäätiin ainoina miehinä taloon. Sen jälkeen sun seurassa on ollut todella miellyttävä olla ja tehdä asioita. Vaikka me ollaan todella erilaisia ihmisiä, musta tuntuu, että me löydettiin joku veljellinen rakkaus. Sä et ehkä tyrkytä arvoja, mutta kyllä sulla niitä on ja mä arvostan niitä. Sanot, että mä en pidä tosta ja pidät kiinni omasta kannastasi. Mä eilen illalla mietin, mitä mä sanoin sulle. Ajatuksissa kiteytyi veljellinen rakkaus. Mietin myös että oot ihan helvetin luotettava tyyppi. Oot listan kärjessä, jos pitäis jossain asioissa tukeutua.

Kirsi: Oot luotettava ja ihana ihminen, mutta oot myös aito, etkä nuoleskele ketään. Ihailen sitä tosi paljon. Osaat sanoa ei. Sun arvot näkyy. Oon kokenut sut täällä turvallisena ihmisenä. Oot läsnä. Oot hauska tyyppi ja sun kanssa on kiinnostavaa keskustella. Se on ollut todella mielenkiintoista.

Kimmo: Toipujien keskuudessa oleva senioriteetti teki sulle hyvää. Silloin alkoi tulla noita johtajaominaisuuksia. Se nosti sun itseluottamusta.

Mika: Alussa mietin paljon, että paljon mä saan tehdä. Milloin mulle tullaan sanomaan, että nyt oot ylittänyt valtuutesi.

Sussu: Sun jutuilla on aina joku syy ja pohja.

Tero: Sä pystyt myös jäämään tarkkailijaksi. Sun ei tarvii alkaa päteä ja johtaa vaan osaat jättää ne tarvittaessa muiden tehtäväksi.

Arja: Kun näin Mikan, niin ajattelin, että MIELENKIINTOISTA. Sen jälkeen oon fanittanu sua. Oot pysyny sen jälkeenkin mielenkiintoisena.

Nita: En halua jättää tätä sanomatta. Sanoit rähisemisestä. Mulla oli vaikeaa sun kanssa, kun retriitin aikana joskus, missä olit managerina. Tulin usein silloin ihmisiä lähelle. Tulin joskus keittiössä hektisessä vaiheessa halaamaan. Ärähdit silloin. Nään, että en lukenut tilannetta kovin hyvin. Sen jälkeen ymmärsin, että Mikalla on rajansa ja opin tunnustelemaan tilannetta. Kysyin sit, että miten haluaisit tehtävän jatkossa. Helpotti, että sain sanottua tän.

Rami: Voisin kompata montaa ihmistä. Oon tästä toinen, joka on ollut alkutaipaleesta saakka mukana. Mun oli helvetin vaikea hyväksyä sua tähän porukkaan. Rähisin alkuvaiheessa. Mulla oli omien prosessien takia vaikea hyväksyä sua. On surullista, että jäit mulle etäiseksi. Kun oltais voitu lähestyä, niin mä pilasin sen itse. Tuntui, että sen tarmon jälkeen (en tiiä annoitko anteeksi tai jotain), niin mulle alkoi avautua moni asia, kun lähdin itse pois. Kun on sen jälkeen tullut käymään, niin nään että sussa on tapahtunut tosi iso muutos. Olin todella yllättynyt, kun tulit tänään meidän seuraan tossa pihalla. Sun huumorintaju on kans sellanen, mistä pidän. Siinä on sellasta koppavaa sarkasmia ja suoraan sanomisen meininkiä. Jotenki harmittaa, mikset sä ollu tollanen silloin ku tulit. Voin sanoa suoraan, että tulen kaipaamaan sinua paljon, kun lähdet. Toivottavasti nähdään joskus. Toivottavasti ollaan ees facebookissa kavereita.

Mika: Ollaan vaan. Se konflikti, mikä meillä oli Ramin kanssa, sai musta sellasen puolen esiin, mitä ei täällä muuten saa esiin. Oon kiitollinen siitä. Täällä on välillä liian seesteistä.

Daniel: Konfliktien tärkeyden huomaa vasta sitten, kun katsoo niiden sisältöä myöhemmin.

Mika: Suosittelen myös käymään aina välillä ulkomaailmassa haastamassa itseään. Tämä on ollut turvallinen paikka, jonne palata nuolemaan haavojaan.

Ajankohtaisia uutisia kirjoittelee majatalon isäntä, Daniel Nylund.

Uutisiin hän yleensä valitsee jonkun ajankohtaisen, teologisen tai kaunokirjallisen aiheen ja kietoo ne majatalon sen hetkisiin kuulumisiin.

Pysy mukana tulevista tapahtumista ja kursseista tilaamalla:

Ajankohtaista RSS-syöte

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle

Uhriutumisen kulttuuri
- Valta ja vastuu -
Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!