Ystävyyden Majatalo

Tule asumaan

Joskus pitää ihan levätäkkin!Kiinnostaisiko yhteisöasuminen? Tarvitsetko lepoviikon, tuumauskuukauden tai välivuoden? Auttaisiko järven tuijottaminen, sivustatuki, tyhjä- tai täyspäisen työn tekeminen? Kaipaatko yhteisöllisyyttä ja/tai rauhaa? Tämä on avoin kutsu kierrättämään hyvyyttä ja tulemaan siitä osalliseksi.

25 vuoden aikana Ystävyyden Majatalo on yhteisönä käynyt läpi monta muodonmuutosta. Vuosien saatossa olemme huomanneet että arkemme peruspalikat toimivat parhaiten silloin kun täällä on 7-10 asukasta jotka kutsuvat majataloa kodikseen.

Yhteisöasuminen Majatalossa

Tulemisesi syyt ja motiivit voivat olla monenlaiset. Ehkä tarvitset vain tilapäistä vuokrahuonetta. Sellaiseenkin on mahdollisuus, varsinkin talvisaikaan. Ehkä olet oikeasti motivoitunut kokeilemaan yhteisöllistä asumista ja auttamaan meitä arjen askareissa. Ehkä tarvitset sitä harjoitellaksesi arjen vuorovaikutustaitoja. Ehkä kaipaat sitä vain siksi, että mieluiten elät muiden kanssa kuin yksin. Majatalo toimii monelle etäkotina ja läpikulkuyhteisönä jossa käydään pari kertaa vuodessa osallistumassa yhteisen hyvän kierrättämiseen ja vetämässä hiukan maalaisilmaa keuhkoihin.

Meidän vastaanottamisemme syyt ovat myös muuttuneet vuosien varrella. Peruskriteerimme on aina ollut: jos uskomme pärjäävämme kanssasi, olet tervetullut. Jos suomalaisen suoria ollaan, voidaan myös sanoa: Jos uskomme viihtyvämme kanssasi olet tervetullut pidemmäksikin aikaa. Kaipaamme ihmisiä jotka ovat oikeasti motivoituneet elämään muiden kanssa ja palvelemaan vieraita. On kiva elää ihmisten kanssa joiden mielestä on kiva elää ihmisten kanssa. Pyrimme rakentamaan perusyhteisömme ihmisistä, jotka unelmoivat tämänkaltaisesta elämästä. Ehkä lähdet toteuttamaan unelmaasi ulkoisen pakon takia. Ei se haittaa. Umpikujassa haudatut unelmat muistuttavat olemassaolostaan.

Toimintaa pyörittävän yhdistyksemme nimi on Kohtaaminen ry. Me oikeasti haluamme uskoa ihmisten väliseen hyvään tahtoon, myötätuntoon ja keskinäiseen kunnioittamiseen. Ei se sitä merkitse, että kaikki täällä käyneet jäisivät ystäviksi tai, että edes odottaisimme sitä. Joskus ystävyys on jäänyt vain yritykseksi. Joskus täältäkin on ihmisiä pettyneinä ja ohitettuina lähteneet. Yritämme virheistämmekin huolimatta venyttää oman vieraanvaraisuutemme rajoja ja toivomme sitä samaa muiltakin yhteisömme jäseniltä. Vuosien saatossa meillä on ollut vieraina erilaisia seksuaalisia vähemmistöjä, erilaisia kristillisiä ryhmiä, muslimeja, buddhalaisia, meditoijia, taistelulajien harjoittelijoita, metsästäjiä, motoristeja, kehitysapujärjestöjä, kolmannen sektorin vertaistuen organisoijia, akateemisia ryhmiä, jne. Kaikkien ei tarvitse kaikkia kohdata, mutta jokaiseen on yritettävä suhtautua suopeasti.

Yhteisömme arki on hyvin erilaista vuodenajoista riippuen. Kesällä täällä on kiireistä ja asiakkaiden jatkuva virta ja tapahtumat pitävät huolta siitä että seuraa riittää. Talvella on hiljaisempaa ja toiminnan pyörittäminen keskittyy lähinnä viikonloppuihin. Talviviikkoina vietämme aikaa rennosti taloa ja kotiamme remontoiden, perusaskareiden parissa ja kahvia juoden. Mitään valmista sosiaalista piiriä meillä ei ole, ihmissuhteet kasvavat ja elävät arjen töiden keskellä jokaisen omaan tahtiin.  Joskus joku sattuu inspiroitumaan pitämään leffailtaa tai kokkailemaan jotain yhdessä, joskus taas voi sosiaaliövereissä vierähtää hetki jos toinenkin ihan omissa oloissa. Aikataulu on vapaa ja yleensä ainoa lukkoon lyöty ohjelma päivittäin ovat saunavuorot ja lämmin lounas.

Viikottaisiin talon tapoihin kuuluu kaikkien asukkien osalta osallistuminen keskiviikkoisin ja torstaihin tapahtuvaan Sydänryhmään ja talon palaveriin. Majatalon arjen keskellä jokainen harjoittelee kantamaan vastuun omasta olemisestaan ja yhteisömme hyvästä ja sitä varten jokainen täällä pidempään kuntoutuva tai asuva sitoutuvat sovittuihin talon arvoihin ja sääntöihin. Jokainen yhteisömme jäsen osallistuu kuukausimenoihin pienellä yhteisövastikkeella ja osallistuu arjen töihin. Jokainen, joka nauttii keittiön antimista, osallistuu myös keittiön siivoamiseen jne. Arjen askareista sovitaan yhdessä ja yleensä ajan kanssa jokaiselle muodostuu pikkuhiljaa omat vastuualueet joiden toteuttamisesta jokainen vastaa itse.

Tämä on auttamisen ja autettavana olemisen paikka. Mekin tarvitsemme sinua.

Tarjoamme myös pidempiaikaiselle yhteisön jäsenelle mahdollisuuden osallistua itsetuntemuskurssille ja muille talossa järjestettäviin pienkursseihin. Se auttaa oman täällä olemisen alkuun samalla kun siitä saa syvällisemmän kuvan siitä mistä koko talon toiminnasta oikein on kysymys.

Yhdessä hallituksen kanssa olemme luoneet yhteisöllemme myös kirjallisen Yhteisön säännöt ja arvot -dokumentin, jonka tarkoitus on selkeyttää Ystävyyden Majatalon yhteisössä asuvien rooleja, vastuita, velvollisuuksia ja toimintaamme ohjaavia yleisiä arvoja. Niiden avulla uusien yhteisön jäsenten on helpompi hahmottaa mistä tässä on kysymys. Dokumentti on jatkuvasti työn alla oleva yritys hahmottaa käytäntöämme ja sitouttaa itsemme siihen, mikä parhaiten toimii sen pohjalta, mitä arjessamme opimme. Jos olet kiinnostunut yhteisöstämme toipujana tai/ja talkoolaisena ja haluat tietää mitä se käytännössä tarkoittaa kannattaa dokumentti lukea kokoinaisuudessaan.

Tule tutustumaan

Kun olet tutustunut yhteisöömme ja talon toimintaan kotisivujemme kautta ja olet edelleen kiinnostunut, on varmaan aika tulla käymään. Suoraan emme pysty lupaamaan pysyvää paikkaa kenellekkään. Tule tutustumaan ensin viikoksi ilman sitoumuksia ja katso miltä arkemme eri vuoden aikoina vaikuttaa. Meillä on monia jotka pitävät paikkaamme etä/varakotina ja käyvät täällä välillä viikonloppuja ja välillä viikkoja vain lepäämässä ja auttamassa arjessamme. Voit myös tutustua taloon osallistumalla jollekkin kurssillemme tai avoimiin juhannus- tai elojuhliin. Voit suoraan lähettää meille sähköpostia Yhteydenottolomakkeemme avulla. Kerro siellä tarinasi ja aloita dialogi. Majatalosta voisi löytyä huone juuri sinua varten.

 

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle

Uhriutumisen kulttuuri
- Valta ja vastuu -
Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!