Uutuuskirja tarkastelee kriittisesti Eckhart Tollen opetuksia suhteessa Mestari Eckhartiin!
Daniel Nylund käsittelee intiimisti vaikeaa suhdettaan Jumalaan ja itseensä näiden kahden
mestarin kautta.
Mestari Eckhart & Eckhart Tolle – Arjen hengellisyyttä etsimässä (Basam Books 2023)
KIRJA LOPPUI KUSTANTAJALTA JA USEIMMISTA KAUPOISTA PARISSA VIIKOSSA. NYT SITÄ SAA VAIN TÄÄLTÄ:
Daniel Nylundin uusin kirja tarkastelee kriittisesti Eckhart Tollen opetusta
ajattelemisen, tuntemisen ja toimimisen merkityksestä. Ne ovat uushenkisyydelle tyypillisiä
käsityksiä todellisuuden luonteesta, ajan ja egon olemuksesta, pahuudesta ja kärsimyksestä,
valaistumisesta ja läsnä olemisesta. Jäljelle jää kuva poissaolon mestarista, jonka opetukset
antavat heikot ja jopa vahingollisetkin eväät menneisyyden traumojen, nykyisten tilanteiden
ja huomispäivän haasteiden kohtaamiseen.
Keskiajalla vaikuttanut kristitty teologi, filosofi ja mystikko Mestari Eckhart, jonka nimen
Tolle otti tuotenimekseen, on Nylundin mukaan paljon syvällisempi ihmishengen haastaja ja
herättäjä.
Entisenä fundamentalistina kirjailija käsittelee intiimisti vaikeaa suhdettaan Jumalaan ja
itseensä näiden mestareiden kautta. Hän kuvaa matkaansa kokonaisvaltaisempaan tapaan kohdata poissa olevan tuntuinen Jumala rehellisessä vuorovaikutuksessa itseen, toiseen ja
kosmoksen.
Daniel Nylund on kirjailija ja bloggari, itsetuntemuskouluttaja, kohtaamisopas sekä
sovintokonsultti. Hän toimii Ystävyyden majatalon isäntänä.
Palautetta kirjasta
Jyri Komulainen:
Puhut, miten molempien Eckhartien ideaali on olla ”detached” maailmasta – tämä on kiinnostava ja tärkeä juttu, kritiikkisi on osuvaa,
Siinä on paljon kertomuksia esim. Eckhartin ja sen ajan Pariisista, jotka tekevät tekstiä eläväksi. Perusargumentti on erittäin kiinnostava, herättää vastaväitteisiin – ja oma elämäkertasi lopussa yllättävä lisä, mutta hyvin hyvin kiinnostava.Tärkeä puheenvuoro ja jopa pamflettimainen, mikä tekee siitä vain kiinnostavamman.
Lari Junkkari:
”Aavistan kirjan selkeyttävän monia tämän hetken teologisia kysymyksiäni ja jopa antavan aineksia vastausten hahmotteluun.
Kirjassa on siis kaksi Eckhartia, Tolle ja Mestari. Isolle osalle meistä ainakin jollakin lailla tuttuja. Kiinnostavia. Monin verroin kiinnostavampi on kuitenkin kirjoittaja, Daniel Nylund. Hän on kolmas osa triosta, joka tarjoaa hyvän alustan omalle pohdinnalleni.
Mestari on teoksessa mestari ja Tolle on tollo. Danielin tekstien myötä sukellan 50 vuoden aikamatkalle suomalaiseen hengellisyyteen. Ja mikä ihmeellistä: ei taustapeiliin katsoen, vaan tuoreella tavalla eteenpäin tähyten. Kirjan syntyä seurattuani menen takuuseen uuden tulokkaan merkityksestä.”
—————-
Kiitos kirjastasi! En ole pitkään aikaan pystynyt keskittymään mihinkään kirjaan. Tämä pakotti minut keskittymään. Aloitin lopusta, koska minua kiinnosti erityisesti sinun elämäsi tarina ja Buber. Kirjoitat niin elävästi ja ihanasti ja todella sellaisella otteella että olet kokenut niin paljon elämässäsi + siihen lisättynä kielellinen ja filosofinen lahjakkuus). Thanks Daniel
—————–
Aloitin eilen kirjasi lukemisen. Luen vain vähän kerrallaan, koska kirjoitat niin täydesti että lukemani sulattaminen on kuin Fine dining, jossa jokaista suupalaa pitää nautiskellen sulatella aikansa. Jossain kohtaa on jopa röyhtäistävä.
—————–
Mahtavaa, että kirja on kiinnostanut : ) Tässä vaiheessa yli puolet kirjasta lukeneena voin suositella sitä jokaiselle erittäin lämpimästi! Täynnä sydäntä ja tervettä järkeä.
—————–
Kotkansydän:
Kiitos kirjastasi. Se on todella sykähdyttävän iloista luettavaa minulle tällä hetkellä.
Se palautti minut takaisin tähän maailmaan vaimoni kuoleman jälkeen. Oli niin helppo vetäytyä johonkin, jossa kuolemalla ja elämällä ei ole mitään väliä. Jossa jokainen nyt-päivä on samanlainen ja jatkuu samanlaisena kunnes seuraavaa ei enää tule. Jossa elämä on pysähtynyt eikä sydän pala enää millekään.
Samalla se toi surut ja itkut uudelleen itkettäväksi ja kohdattavaksi. Silti sydän palaa jo halusta kahmaista tulevaa elämää kaksin käsin. Mikään ei nyt innosta yhtä paljon kuin tulevaisuuden ajatteleminen ja kiitollisuus menneestä. Kirja palautti minut pitämään yllä työlistoja ja suunnittelemaan sitä, mihin energiani käytän. Menneisyyteni ei olisi sitä mitä se on, ellen olisi siloin ajatellut tulevaisuuttani. Kauheaa, jos olisin jäänyt tuohon ajelehtimiseen ja olemassaoloon ilman halua palaa jollekin.
Kiitos sinulle.
Juhani Koivumäki:
Kirja on herättänyt minussa ajatuksia. Myös ihan henkilökohtaisellakin tasolla olen punninnut kritiikkisi valossa omia innostuksia ja näkemyksiä. Sanallistat asioita, jotka selventävät asioita minullekin. Tämä siis siksi, että selität samoja asioita suomeksi, joita olen joutunut englanniksi tutkimaan. Tästä kirjasta on varmasti hyötyä monille.
Pidän sutjakkaasta ja rehellisestä kielenkäytöstäsi ja uskonnollisfilosofisen ja historiallisenkin
tarkasta faktantarkastus-otteestasi.Olemme yhtä mieltä siitä, että buddhalaiset ja monet muutkin idän ajattelutavat voivat olla
taannuttavia ja vahingollisia, kun ne yksinkertaistetaan suurille massoille. Ja varsinkin, kun se johtaa sosiaalisen vastuullisuuden väistämiseen.Tarkkailet uskonnollisuutta humanistisemmasta näkökulmasta kuin minä. Minua henkilökohtaisesti kiinnostaa myös sosiaalisesti epärakentaviksikin tulkittavat ääripäät, jos
yksilötasolla näen siellä totuuden tynkää, vaikken sielunhoidollisesti muille niitä suosittelisikaan.Oli kyllä mukavaa ja antoisaa päästää ymmärtämään Meister Eckhartin monia ajatuksia sinun suomentamanasi ja jäsentämänä. Kritiikkisi on osuvaa ja ymmärrettävää. Se herätti minussa lopulta ajatuksia siitä, että missä määrin M. Eckhart edustaa oman aikakautensa vastareaktiota järkikeskeiselle elitismille, joka kiinnostavasti äärimmilleen lyötynä päätyy toisen ääripään erillisyys-elitismiin. Samalla mies kuitenkin dissaa asketismia, mutta ei pidä omaa itsensä itsestä tyhjentämis-ajatustaan asketismina. En kyllä pidä minäkään, mutta ymmärrän sen vieraannuttavuuden suhteessa arkeen ja Buberilaiseen kohtaamisen teologiaan.
Meister Eckhart tuli vastaan graduaineistossani zenbuddhalaisen ajattelijan, Masao Aben kautta. Eckhartin ajattelu edustaa kristinuskon haaraa, johon erityisesti zenbuddhalaiset ja vastaavan suunnan ajattelijat pystyvät parhaiten samaistumaan. Tämän sinä kirjassasi mainitsit. Ja tämä tuli minulle nyt entistäkin ymmärrettävämmäksi.
Oli myös ilo kuulla taustoistasi. Kristillinen ajattelutapasi kuultaa sieltä voimakkaasti ja on
puhdistavan rehellistä. Tekstisi aiheutti minussa innostusta monella tasolla. Pidän kovasti siitä, että joku kaivaa idealistisesti totuutta ulos henkilökohtaisuuden kautta. Postmodernin kikkailun ja relativismin taakse jättäminen on elähdyttävää. Varsinkin, kun tiedostat ja otat huomioon niidenkin vaikutukset.
Juhani Koivumäki (s.1981) valmistui liikkuvan kuvan kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2008, teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 2021 ja Buddhalaisopintojen maisteriksi Hong Kongin yliopistosta 2022. Juhanin kokemuksesta buddhalaisuudesta ja kristinuskosta enemmän Kirkko ja Kaupunki lehdessä. https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kuvataiteilija-ja-teologi-juhani-koivumaen-mukaan-saannollinen-meditaatio-antaa-seka-mielenrauhaa-etta-itseriittoisuutta-kaikki-eivat-pida-tallaisesta-#6da11166
Kirjailija Karla Löfgren:
”
Ystävyyden Majatalon isäntä tutustuttaa lukijan kahteen Eckhartiin, Tolleen ja Mestariin. Heidän ajattelunsa analyysi laajenee teräväksi ja vaikuttavaksi, humanistiseksi keskusteluksi Jumalasta ja kristinuskon luonteesta. Teksti avaa hengellistä ajattelua keskiajalta nykypäivän new age -henkisyyteen, jonka populäärejä uskomuksia Nylund kritisoi herkullisen osuvasti.
Teos on täynnä hienoja oivalluksia, näkemyksellisiä tulkintoja ja verbaali-ilottelua. Laajoja, syvällisiä ja abstraktejakin teemoja käsitellään verevästi, eloisasti ja hauskasti. Kirjoittajan oma persoona nousee Eckhartien rinnalle leikkisänä, hyväntahtoisena ja avoimena.
Valaistuneen irrallisuuden ja poissaolon sijaan Nylund ylistää syvää ja intohimoista läsnä olemista kaikkine häiritsevine tunteineen – itselle, lähimmäiselle ja koko maailmalle, josta me kaikki olemme vastuussa. Pahaa on vastustettava, yhteiskuntaa ja sivilisaatiota kehitettävä parempaan suuntaan. Mystikkojen sisäistynyt jumalasuhde vaatii rinnalleen aidon suhteen lähimmäiseen.
Nylundin teos on ajattelun ylistys ajattelemattomuutta ja ajattelun laiskuutta vastaan. Se tulkitsee kristillistä uskoa tuoreella tavalla, jolla on voima herättää kirkosta etääntyneetkin.”