Ystävyyden Majatalo

Kevään ohjelmaa, talkooterveisiä ja pyytämisen sietämätön vaikeus

Tehotalkoot: Tyttäreni Tiu ja hänen poikaystävänsä Jonas ovat jääneet maailmanympärysmatkansa jälkeen puoleksi vuodeksi remppaamaan Majataloa. Ensimmäiseksi he rakensivat meille kunnon monitoimirespan. Parissa muussakin huoneessa on välttämätön korjausremppa aloitettu. Yhdessä olemme myös raivanneet ja siivonneet ahtaiksi käyneitä varastotilojamme.

Uskomatonta kuinka paljon turhaa ja käyttämätöntä tavaraa kertyy nurkkiin. Osa on nostalgiakamaa, joista joku ei ole raaskinut luopua siihen liittyvien muistojen takia. Osa on tätä-voi-vielä-joskus-tarvita-roinaa, joka lopulta hautautuu niin syvälle, ettei siitä ole hyötyä kellekään. Osa on tänne unohtuneita muuttokuormien jämiä, lahjoituksia joille ei ole löytynyt käyttöä tai tavaraa joka ihan itsestään on kävellyt suuren kasan täytteeksi, koska on tuntenut olonsa siellä kotoisaksi. Minä aloin suhtautua niihin huonoina vuokranmaksajina. Loikoivat vain lämpimässä täysihoidossa tekemättä yhtään mitään.

Parikymmentä kuutiota on viety kierrätykseen. Osalla on lämmitetty saunarakennusta ja loput lahjoitetaan halukkaille tai viedään kirppikselle. Nyt olemme saaneet raivattua ison majoitushuoneen verran uutta tilaa ja siistineet monta ylitäyttä pikkuvaraston paikkaa.

Ystävien suopealla avustuksella olemme ostaneet Majatalon historian ensimmäiset kolme laatuimuria, seitsemän saattohoidossa olleen traktorin tilalle. On ihan luksusta kun siivouskaapissa on vain yhdenlaisia pölypusseja. Hyvä työkalu on todella suuri osa työskentelymukavuutta.

Tällä hetkellä olemme aloittaneet kirjastomme siivouksen. Yli 20 metriä kirjoja on mennyt kierrätykseen ja saunan lämmitykseen, ilman että hyllyissä näkyy edes kunnon aukkoja. Yksi talkoolaisistamme innostui organisoimaan romuvarastoksi muuttuneen pannuhuoneemme tip top-kuntoon. Nyt se on taas kunnon verstas. Seuraavassa on jonossa eteisen pieni pintaremontointi ja kuivahuoneemme organisointi. Olemme suunnitelleet paljon uusia prosesseja jotka auttava tulevia talkoolaisia pääsemään paremmin perille miten asiat toimivat ja mistä löytyy mitäkin. Monet muutokset ovat olleet pieniä, mutta yllättävän tärkeitä, kuten kaikkien huoneiden looginen numerointi (vieraiden ohjeistus oikeisiin huoneisiin helpottui kummasti) tai kylmiön ja keittiökaappien laputus ja järjestely.

Meillä on monen talkoolaisen kanssa ollut tosi hauskaa. Kerrankin kevätsiivous on alkanut ajoissa. Kevääseen mennessä toivomme pääsevämme vintille asti. Sen jälkeen katsotaan taas mitä pihalla voisi tehdä. Monta ideaa odottaa tekijäänsä sielläkin.

Talkooavun organisointi

Ehkä olet kotisivujemme kautta ilmoittautunut niiden joukkoon joita saa pyytää avuksi erilaisiin talkoisiin, kuulematta meistä mitään. Teitä on paljon. Kiireessä olemme vain turvautuneet tuttuihin ja turvallisiin, koska ei ole ollut aikaa tutustua uusiin ja ohjeistaa heitä. Tämän kevään aikana saatat kuitenkin saada sähköpostia tai puhelinsoiton. Yksi talkoolainen on nimittäin luvannut auttaa meitä talkoolaisten organisoimisessa.

Nyt on sellainen henki päällä, että ei keskitytä vain akuuttiin hätään, vaan rakennetaan paikkaa toimivampaa ja viihtyisämpää tulevaisuutta varten. Eräs ystävämme teetti kiinteistöstä perusteellisen kuntoarvion, joka sekin auttaa meitä pitkän tähtäimen suunnittelussa ja tekemisen priorisoinnissa.

Jos olet halukas satsaamaan osaamistasi ja energiaasi Majatalon rakentamiseen, voit käydä kotisivuillamme ilmoittautumassa. Siellä näet myös mitkä ovat akuuteimmat tarpeemme.

Kummihuoneprojekti etenee

Tiun aloittama huonekummiprojekti etenee. Tämän kevään aikana saamme ehkä jopa viisi uutta huonetta majoituskäyttöön ja kaksi uutta kummihuonetta. Vielä ehdit varata oman kummihuoneen. Jos olet kiinnostunut asiasta, mutta sinulta puuttuu aikaa tai taitoa rempan tekemiseen, voimme tämän vuoden aikana tarjota siihen apua. Ota siis yhteyttä ja tehdään yhteisiä suunnitelmia Ystävyyden Majatalon muuttamiseksi entistä kodinomaisemmaksi ja vieraanvaraiseksi.

Tulevaisuuden unelmia

Paljon hankintoja, uudistuksia ja remppoja olemme tehneet vaihtamalla vanhaa kalustoa ja koneistoa vähemmän vanhaan. Harvoin olemme ostaneet mitään uutta. Nytkin etsimme käytettyjä kylmäkoneita, leveää jääkaappia, ainakin 15 litran taikinakonetta, suurkeittiön tiskikonetta, jne.

Keittiömme kaipaa kuitenkin kokonaissuunnitteluun perustuvaa suurremonttia, uudet kaapistot ja työtasot. Osa kaapeista on yli 40 vuotta vanhoja ja loput eräästä purkutoimistosta lahjaksi saatua kalustetta. Tilaa on keittiössä ruhtinaallisesti, mutta sen toimivuus on puutteellinen ja uusille talkoolaisille vähän vaikeasti opittava.

Siksi yritämme tämän vuoden aikana myydä ystävillemme niin monta Ystävyyden Majatalo Oy:n osakkeita että akuuttien remppojen jälkeen saisimme kerättyä tarvittavan pääoman ensi vuonna toteutettavaan keittiöremppaan. Sen kanssa kilpailee pelletillä toimivan lämmitysjärjestelmän kehittäminen, ränni- ja putkiremontti, ulkovalaistus jne. Mutta jos säästämme joka kolmannen myydyn osakkeen keittiöremppaan, meillä pitäisi vuodenvaihteessa olla sellainen tilanne että uskallamme käynnistää suuren keittiöuudistuksen.

Kiitos kaikille ystävillemme joiden tuella tuella Ystävyyden Majatalo on edelleen voinut toimia varakotina, kurssi- ja toipumispaikkana myös maksukyvyttömille. Haluamme omalla tavallamme vahvistaa antamisen ja lahjaksi saamisen kulttuuria kaiken ostamisen ja myymisen maailmassa.

Kevään talkoopäiviä ja talkootarpeet

Vinttitalkoot 12-14. Huhtikuuta: Olemme varanneet kalenteristamme viikonlopun vintin siivous talkoita varten. Olisi tosi ihanaa saada paikalle sen verran ihmisiä että tavaran siirtäminen vintiltä jatkokäsittelyyn onnistuisi letkassa. Jos siis mielesi tekee hyvää seuraa ja  hiukan fyysistä työtä niin ilmoittaudu mukaan seuraamme. Kaikissa talkoissa on ilmainen täysihoito. Ota mukaan vaatteet jotka kestävät likaa ja kulutusta sekä työhanskat.

Kevättalkoot 26-28. Huhtikuuta:
Jatkamme pihan uudelleen muokkaamista, siivoamista, kivien istutusta, sähkötöitä, metsähommia, saunapuiden tekoa jne.  Illalla saunomme ja seurustelemme ja syömme hyvin rantaterassilla. Talkoiden aikana tarvitsemme tietenkin apua myös keittiössä. Tänne voi jäädä viettämään pidennettyä viikonloppua vappuun asti.

Pikainen tarve putkimiehelle!
Olemme remontoimassa uusia majoitushuoneita ja yhteen niistä pitäisi saada WC. Huoneeseen menee jo jonkin moiset putket. Tarvitsemme lämpimän veden vetoa varten ammattimiehen auttamaan meitä alkuun. Tule meille viikonlopuksi tai viikoksi. Avuksesi saat pari uutteeraa talkoolaista joiden vastuulla on huoneremontin vetäminen. Kaikki materiaali ja tarvikkeet meillä on jo valmiina, vain osaavat kädet puuttuvat.

Kevään tulevia kursseja

Talkoiden lisäksi majatalon keväästä löytyy muutakin:

Levollisen läsnäolon viikonloppu 26.-28. Huhtikuuta
Käytätkö sinä mieltäsi vai käyttääkö mielesi sinua? Levollinen läsnäolo (mindfulness) lievittää tehokkaasti kehon ja mielen stressioireita. Kysymys ei ole ihmelääkkeestä tai muoti-ilmiöstä, vaan paluusta luontaiseen, ikiaikaista viisautta sisältävään tapaan olla maailmassa. Oivallat oman voimasi muuttaa kokemustasi ja lisäät hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti kaikilla elämänalueilla.

Vappujuhla 30. Huhtikuuta – 1. Toukokuuta
Tiistai-iltana majoitutaan ja saunotaan. Illalla vietämme perinteistä kevään juhlaa sytyttäen kantonuotion laiturille. Saunomme, uimme, seurustelemme ja tanssimme rantaterassilla. Ota soittimesi mukaan, jos vaikka saisimme jamitkin aikaiseksi. Rentoa yhdessä tekemistä kunkin voimavarojen ja jaksamisen mukaan. Seurustelua ja viipymistä kunkin sosiaalisten resurssien mukaan.

Kevään herääminen hiljaisuudessa, elämänvoiman retriitti 8.-11. Toukokuuta
Tule hiljentymään ja viipymään hiljaisuudessa kun luonto herää voimakkaaseen elämään.  Päivittäin mahdollisuus ohjattuun meditaatioon, kävelylenkkeihin, saunomiseen, uimiseen ja hyviin rauhallisiin ruokahetkiin. Jokaiselle osallistujalle varataan mahdollisuus tarvittaessa keskusteluun.

Tervetuloa Ystävyyden Majataloon,
-Daniel

P.S. Kiitollisena täältä saamastaan avusta yksi ystävämme on keksinyt uuden tavan tukea työtämme samalla kun hän oman toimintansa kautta edistää hyvinvointia työpaikoilla:
”Suosittele Wellness Forum 2013. Se on Työhyvinvointiseminaari yrityksen työhyvinvoinnista päättävälle. Jokaisesta ostetusta yrityslipusta Wellness Forumin järjestäjät lahjoittavat 170€ Ystävyyden Majatalon toiminnan tukemisekseen. Yrityslippu 490€ (myös kunnat ja kaupungit) sisältää seminaarilipun yrityksen päättäjälle,  LiveStream Nettiseminaarin  yrityksen koko henkilöstölle yrityksen koosta riippumatta ja vuoden hyvinvointiohjelman yrityksen koko henkilöstölle.

Yrityslipun tilauksen yhteydessä tulee mainita ”Ystävyyden Majatalo”. Yritysliput voi tilata suoraan osoitteesta peetter.jaaskelainen@wellnessmakers.fi (puh. 046 587 99 71)”

PPS: Pyytämisen sietämättömästä vaikeudesta:
Lopuksi tekstiversio radion aamuhartaudesta, jonka pidin Joulun alla:

Teillä ei ole, koska ette pyydä.” Näin väitti apostoli Jaakob.

Jokainen meistä on syntynyt ensisijaisesti tarvitsevana ihmisenä. Kaikki olemme aloittaneet elämämme parkuvina rukouksina. Se on siunatun hirvittävä tila. Jos vauva ei pyytämättä saa mitä hän tarvitsee, hän kuolee. Jos hänet vastaanottaneet aikuiset eivät tarpeeksi hyvin arvaa hänen tarpeitaan eivätkä oma-aloitteisesti vastaa niihin, lapsi kuolee tai saa elinikäisen vajeen kannettavakseen.

Siksi jokaisella lapsella tulisi olla ainakin kaksi vastuullista vanhempaa, jotka virittävät kaikki aistinsa arvaamaan mitä lapsi kulloinkin tarvitsee ja tekevät kaikkensa voidakseen vastata hänen tarpeisiinsa.

Jos hyvin käy, lapsi oppii vanhempien opastuksella sanoittamaan tarpeensa ja ilmaisemaan niitä pyyntöjen muodossa. Silti useimmat meistä kantavat parisuhteisiimme salaisen toiveen siitä, että toinen osaisi vanhempiamme paremmin arvata mitä kulloinkin tarvitsemme, ilman että meidän tarvitsisi koskaan sitä suoraan pyytää. Pyytäminen on vaarallisen lähellä itseään alentavaa kerjäämistä ja toisen armoille antautumista. Pyytämällä riisuutuu aika paljaaksi ja haavoittuvaksi.

On puhuttu paljon etenkin suomalaisen miehen vaikeudesta ilmaista tunteitaan. Sekä miehiä että naisia yhdistää vielä suurempi vaikeus: Tarpeiden ilmaisu suoran pyynnön muodossa.

Kerjäämistä halveksitaan ja sääliä pidetään sairautena. Näissä maisemissa itselleen pyytäminen ei oikein istu itseään kunnioittavan ihmisen valikoimaan. Vihjaileminen sopii kyllä, manipuloiminen, vaatiminen, uhkaaminen ja kiristäminenkin kuuluvat jotenkin sallittuihin keinoihin, mutta suora ja vaatimaton pyytäminen nolottaa yli kaiken. Antaminenkin on helpompaa. Se on hyväksytympää, ihailtavampaa ja hyveellisempää. Kristinusko kertoo antavasta Jumalasta, pyyteettömästä rakastamisesta ja lähimmäisen palvelemisesta. Näiden hyveiden ylikorostuksen keskellä oikeus kohdata itseänsä tarvitsevana ihmisenä voi unohtua.

Jeesus julisti autuaaksi ne, jotka tunnistivat köyhyytensä eli tarvitsevuutensa. ”Terveille” ja ”rikkaille” hänellä ei ollut paljon annettavaa. Miksi? He eivät nöyrtyneet tunnistamaan tarpeitaan, eivätkä siksi myöskään suostuneet pyytämään keneltäkään yhtään mitään.

Pyytäminen on monella tavalla ja monesta syystä tehty noloksi ja hävettäväksi asiaksi. Hassua, koska pyytäminenhän on omien tarpeidensa kunnioittamista. Lapsi ei vahingoitu siitä, että hän ei saa kaikkea mitä tarvitsee, mutta jos hän ei saa edes tarvita ja pyytää, hänen sielunsa saa vahingon. Jos hän oppii mitätöimään omat tarpeensa, hän olennaisella tasolla mitätöi myös itsensä.

Minun tarpeeni eivät ole tärkeitä”, voi kuulostaa pyyteettömältä, mutta samalla sanot että sinä tarvitsevana ihmisenä et ole tärkeä. Uskotko että arvosi perustuu vain siihen, kuinka hyvin voit täyttää muiden tarpeita?

Pyytäminen on ihmiseksi suostumista. Harvoin puhut niin totta kuin pyytäessäsi jotain. Löytyykö maailmasta yhtään ihmistä, jolta et tarkkaan ajatellen tarvitse yhtään mitään? Jokaisella on jotain sellaista, mitä kellään muulla ei ole. Jokainen on jotain mitä kukaan muu ei ole. Meidän keskinäinen tarvitsevuutemme on vihdoin saavuttanut globaaliset mittasuhteet.

Pyytäminen on omasta hyvinvoinnista vastuun ottamista, toisen tärkeyden tunnustamista ja loputtomaan vastavuoroisuuden verkostoon astumista.

Tietenkin sellainen nakertaa itseriittoisen ihmisen ylpeyttä. Kaikkea ei voikaan ostaa.

Pyytäminen on käden ojennus toiselle, niin kuin on antaminenkin. Todellinen yhteys syntyy kahden tarpeensa tunnistavan, tunnustavan ja ilmaisevan ihmisen välille.
Älä odota suoraa vastausta epäsuoraan pyyntöön. Jos pyyntösi on mykkä, vastaaja jää yleensä kuuroksi. Ilmaise siis pyyntösi juuri niin kipeänä ja polttavana kuin se on. Jotta pyyntösi otettaisiin tosissaan, sinun täytyy suhtautua siihen vakavasti.

Pyytämällä osoitat arvostusta toista kohtaan. Pyyntösi kertoo kuinka tärkeä hän on sinulle. Samalla sinä kunnioitat hänen vapauttaan ja oikeuttaan vastata pyyntöösi resurssiensa ja halujensa mukaan. Jos et hyväksy varauksellista tai kieltävää vastausta et ole pyytäjä vaan vaatija. Pyytäjä ei myöskään peru pyyntöään kieltävän vastauksen edessä. Nöyrä pyyntö jää elämään turhautuneenakin.

Pyyntö on tosi vallaton juttu. Se on sinun yrityksesi vaikuttaa toiseen ilman minkäänlaista vallan käyttöä, manipulaatiota, painostamista, syyllistämistä, pakottamista tai koston uhkaa. Hän voi vastata kieltävästi joutumatta sinun hylkäämäksi ja hän voi vastata myöntävästi joutumatta hylkäämään itsensä.

Jos otat pyytämisen riskin, tee se hyvässä uskossa. Jos pohjimmiltaan uskot saavasi muuta kuin pyydät, sinulle useimmiten tapahtuu uskosi eikä pyyntösi mukaisesti. Jos et ole oikeasti avoin sille mitä pyydät, olet osavastuullinen pettymykseesi. Jotkut pyytävät vain kerätäkseen koriinsa enemmän pettymyksiä, kasaantuvaa todistusaineistoa sille, ettei elämällä ole mitään annettavaa. He pukeutuvat rakkauden kerjäläisiksi, mutta todellisuudessa he ovat hylkäämisen metsästäjiä. Älä siis odota vähän, jos pyydät paljon. Äläkä odota paljon, jos pyydät vähän.

Pyytäminen on kauppiaan havahtumista, varkaan parannuksentekoa, hallitsijan nöyrtymistä, kerjäläisen ryhdistäytymistä, hyväntekijän pysähtymistä ja erakon astumista ihmisten ilmoille.

Moni on pyytänyt saamatta mitään, mutta kukaan ei ole pyytänyt oppimatta mitään. Kukaan ei ole myöskään pyytämällä tullut yhtään köyhemmäksi.

Entä anteeksipyyntö? Joitakin lapsia on opetettu pyytämään anteeksi aina kun joku aikuinen pahoittaa mielensä. Toisen suuttumus on kuitenkin aika huono moraalin mitta. Anteeksipyynnön tarkoitus ei ole vain lepyttää toisen vihaisuutta. Mitä järkeä minun on pyytää anteeksi sinun kiukkuasi? Enhän minä siitä ole vastuussa. Tarvitsen anteeksiantoasi vääriksi kokemilleni teoille ja asenteille joiden kautta olen loukannut sinua. Siksi minun on mahdollisimman tarkasti kerrottava mitä olen pyytämässä anteeksi ja ehkä senkin, mitä en ole pyytämässä anteeksi.

Tämähän on ihan peruskauraa. Aika paatunut pitää olla, ellei tätä pyytämisen muotoa koskaan harjoittele.

Joskus olen kuitenkin ollut niin pahasti jumittunut johonkin kaunaan, että tarvitsen itse toiselta anteeksipyyntöä. Voiko sellaistakin pyytää? Voinko pyytää toista pyytämään minulta anteeksi? Minun piti tehdä niin kaksikymmentä vuotta tapahtumien jälkeen. Toinen osapuoli luuli jo sopineemme koko asian, koska hän oli selittänyt tekonsa vaikuttimia ja minä olin ne ymmärtänyt. Silti kannoin kaunaa. Minun piti saada kertoa sama tarina myös omalta puoleltani ja kuulla hänen tunnustavan tehneensä väärin minua kohtaan. Lopuksi hän pyysi minulta anteeksiantoa. Tultuani itse kuulluksi ja kuultuani häneltä vastuullisen synnintunnustuksen saatoin vapauttaa itseni tekemään todellista sovintoa. Tarvitsin avuksesi tarpeeksi perusteellisen anteeksipyynnön. Sain sen koska pyysin sitä.
Minulla on, koska olen pyytänyt.

Ajankohtaisia uutisia kirjoittelee majatalon isäntä, Daniel Nylund.

Uutisiin hän yleensä valitsee jonkun ajankohtaisen, teologisen tai kaunokirjallisen aiheen ja kietoo ne majatalon sen hetkisiin kuulumisiin.

Pysy mukana tulevista tapahtumista ja kursseista tilaamalla:

Ajankohtaista RSS-syöte

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!