Ystävyyden Majatalo

Joulukirje

Hyvää Joulua Rakas Ystävä

 

Sisällysluettelo

 

Saat joululahjaksi viimeisen kirjani
Mentiin sit naimisiin
Nykyinen tiimimme
Terapiatarjontaa
Työt edistyvät
Joulukiitokset ja jotain jatkuvuudesta
Tarvitsemme apua
Tarjoamme sinulle tai ystävällesi
Majatalon merkitys sinulle?

Saat joululahjaksi viimeisen kirjani

Ajattelin tänä vuonna antaa sinulle pitkän joululahjan, lyhyellä saatekirjeellä. Kirjani Uhriutumisen kulttuuri on myyty loppuun, eikä uutta painosta ole tulossa, joten annamme sen sinulle ilmaiseksi tämän linkin kautta. Tuosta avautuva tiedosto on helppo lukea myös puhelimella. Voit myös imuroida sen puhelimeesi tai koneellesi joululukemista varten.

Kirja on ajankohtaisempi kuin ilmestyessään. Kuvaamani ilmiöt ja niiden historiallinen tausta eivät ole miksikään muuttuneet. Päinvastoin. Uhriutumisesta on tullut todella vahva vaikuttamisen taktiikka. Kirjan avulla pystyt paremmin ymmärtämään aika monta hämmentävää ilmiötä yhteiskunnassamme ja arjessasi. Siksi kirja kannattaa edelleen lukea.

Miksi emme ota kirjasta uutta painosta? Minusta uuden painoksen ottaminen vaatisi myös kirjan esimerkkitapausten päivittämistä, eikä minulla ole nyt paukkuja sen tekemiseen. Luonteeseeni ei ole koskaan kuulunut jäädä yhden ja saman asian jauhajaksi. Olen jo kirjoittanut itseni tuosta aiheesta ulos ja keskittynyt uusiin teemoihin, enkä siksi millään jaksa kirjaa päivittää. Kirjan perusoivallukset ja historiallinen tilanneanalyysi eivät kuitenkaan vanhene.

Keväällä ärtyynnyin kirjoittamaan muutaman kriittisen esseen Eckhart Tollen opetuksista. Siitä alkoi vähän ahkerampikin jälkimodernin ajan hengellisyyden kartoitus, joka seuraavaksi vei minut kristillisen mystiikan grand old Meister Eckhartin pakeille ja 1300-luvun kristillisyyden pariin. Lopulta olin antanut aiheelle niin paljon aikaa ja energiaa, että pieni sivupolku oli poljettava kirjaksi asti. Olen nyt sitä viimeistelemässä.

Sen jälkeen palaan takaisin kohta 15 vuotta kestäneeseen projektiini Jeesuksen elämänkerrasta. Haluan kertoa sen eri rooleihin eläytyvän ja historiallisesti mahdollisimman tarkkaan taustoitetun ja uskottavan tarinan muodossa. Se on minun suurin kirjallinen intohimoni, nyt kun minulla on mahdollisuus keskittää melkein koko työaikani tutkimiseen ja kirjoittamiseen.

Linkin kirjaan löydät tältä sivulta: Danielin kirjoituksia

 

Uhriutumisen kulttuuri-kirja

Mentiin sit naimisiin

Syksyllä menin melkein seitsemän vuoden harjoittelun jälkeen Soilen kanssa naimisiin. Ystäväni Olli Valtonen vihki meidät Majatalon Terassilla ja välitti meille paikalla olleen seurakunnan ja Jumalan siunauksen. Soilen isä, kummankin lapset ja avoimeen kutsuun vastanneet tarpeeksi rokotetut ystävät olivat läsnäolollaan juhlistamassa liittomme vahvistamista. Kiitos teille ja kaikille etäonnittelijoille. Tarvitsemme hyvää tahtoanne meitä kohtaan. Kiitos myös kaikille talkoolaisille ja Akille, joka järjesti kunniaksemme mahtavimman ikinä näkemämme ilotulituksen. Kiitos myös kaikille lahjoittajille, jotka autoitte meitä selviämään koronakolosta taloudessamme.

Seuraavana päivänä juhlimme Soilen valmistumista psykoterapeutiksi UWE Bristolista. Juhlat Bristolin yliopistossa järjestettiin etänä ja Suomessa juhliminen oli koronan takia lykkääntynyt. Soile sai nyt valmistua suoraan työpaikalleen. 

Illalla juhlimme venetsialaisia. Siitä on muutaman harjoitteluin jälkeen tulossa Majatalon juhlatraditio. Yksi sen keskeinen rituaali on istua harrasta iltaa nuotion äärellä ja heittää vahingollisiksi käyneitä uskomuksia tuleen. Kuulosti siltä, että aika monen elämä muuttui sinä iltana tehtyjen luopumisten kautta.

Nykyinen tiimimme

Meille kuuluu paljon hyvää. Soilen otti alkuvuodesta vastaan Tejan nelisen vuotta hoitaman pestin toimintamme koordinaattorina. Ihmisten johtaminen ja töiden organisoiminen on hänen mukavuusaluettaan, joten se on sujunut oikein hyvin. Kirjanpidon esivalmistelu ja muu byrokratia eivät kuulu hänen lempihommiinsa, mutta hän ei niistä kerää stressiä lykkäämällä huomiseen sitä, minkä voi tehdä jo tänään. Myös tietotekniikka on vaatinut uuden oppimista, mutta Soile ei ole koskaan ujostellut pyytää apua, joten sekin on sujunut.

Ulla ja Jesse ovat kokeneet kutsumuksekseen jäädä pidemmäksi aikaa palvelemaan ihmisiä Majatalon työn kautta. Heitä saamme kiittää siitä, että työt eivät oikeastaan missään vaiheessa ole kasaantuneet taakaksi. Meillä on heidän kanssaan hyvä yhteisessä syvätarkoituksessa mukana olemisen tuntu.

Muutenkin yhteisömme jäseniksi on siunaantunut ihmisiä, jotka ovat mielellään ja hyvässä hengessä osallistuneet arjen pyörittämiseen. Siksi isommatkin ryhmät ja juhlat ovat tulleet hoidettua leppoisan huumorin siivittäminä. 

Yhteisöömme loppuelämäkseen tulleet jäsenet, Tiuhti ja Viuhti, ovat vihdoin kesyyntyneet – vähän liikaakin. Älkää siis antako heille ruokaa, vaikka kuinka tulisivat ruoka-aikana pöydän alle mankumaan.  

Terapiatarjontaa

Soile kantaa päävastuun uusien asukkaiden sisääntulohaastatteluista, heidän yksilöterapiastaan ja kuntouttavasta osallistumisestaan talon elämään. Viikon kolme ryhmätapaamista hoidamme edelleen yhdessä.

Muutosta on siinä, että emme enää itse pidä viikonlopun tai vuoden pituisia itsetuntemuskursseja. Syy on siinä, että minun on käynyt liian vaikeaksi muuttaa vuorokausirytmiäni niin, että heräisin siihen aikaan, kun nykyään menen nukkumaan.

Sen sijaan olemme alkaneet muuttaa viikoittaisia ryhmiämme aktiivisemmin itsetukiskelua syventäviksi ja ahkerammin rehellisen vuorovaikutuksen harjoittelupaikoiksi. Sen lisäksi olemme avanneet ryhmämme myös lyhytaikaisille vieraillemme, sikäli kun ovat olleet niistä kiinnostuneet. 

Olemme rohkaisseet ihmisiä käyttämään paikkaamme myös lyhyempiä toipumisjaksoja varten. Ei aina tarvitse tulla muuttokuorman kanssa. Näin yritämme vahvistaa koko paikan vuorovaikutuskulttuuria sellaiseksi, että se vahvistaa ihmisten uskoa totuudellisen ja armollisen kohtaamisen mahdollisuuteen aivan tavallisen arjen keskellä.

Haluamme olla koko ajan uutta oppiva ja vanhuuttaan viisastuva terapeuttinen toipumisyhteisö, jolla on valmiuksia mahdollisimman kokonaisvaltaiseen ihmisten tarpeiden palvelemiseen. Käsittelemme dialogeissamme usein elämän vaikeita peruskysymyksiä, myös hengellisiä sellaisia, ehdottoman kunnioituksen hengessä. Olemme itse kristittyjä ja juuri siksi emme salli minkäänlaista tunkeilua tai painostamista elämän tärkeimmissä kysymyksissä. Dialogiryhmämme ovatkin kuluneen vuoden aikana kehittyneet entistä luovemmiksi ja oivaltavammiksi.

Minä teen aika usein dialogeistamme päivityksiä FB-seinälläni. Pyydä minut FB-kaveriksesi, jos haluat niitä seurata tai osallistua jatkokeskusteluihin. 

Soilen terapia-asiakkaaksi voit tulla myös vierailemalla täällä vain tapaamista varten tai tilaamalla itsellesi etätapaamisaikoja. Hän ei tee kenestäkään mitään raportteja minnekään, eikä sitouta sinua mahdollisimman pitkään hoitosuhteeseen. Päinvastoin. Soilella on uskoa suuriin muutosmahdollisuuksiin verrattain lyhyessä ajassa. Maksut sovitaan varallisuuden mukaan. Tarpeeksi maksukykyiset voivat maksaa Kela-rahoitteisen terapian omavastuuosuuden verran, eli 35e/t.

Työt edistyvät

Talo vaatii jatkuvasti ylläpitokorjauksia ja uuden rakentamista. 

Tänä vuonna olemme saaneet uusittua saunan ja pesuhuoneen lattiat, hankkineet uuden ja paremman kiukaan, laatoittaneet ulkojuhlatilaa esiintymislavan ja kesäkeittiön väliltä, Rapistuvien ulkoikkunoiden remppaaminen alkoi kesällä ja jatkuu ensi keväänä. Saimme hankittua kaksi riittävän suurta yhteisöpöytää, toisen saliin ja toisen takapihan nurmikolle. Istutimme tontin tien puoleiselle rajalle viisi mahdollisimman isokokoista Terijoensalavaa. Ne kasvavat ihanan pyöreiksi näköesteiksi ja telttapaikkojen suojiksi muutamassa vuodessa. Edulliset ulkovalaisimet ovat huomattavasti lisänneet rannan ja etupihan viihtyvyyttä. Majoitushuoneiden ehostusta on jatkettu, pannuhuoneen työtilaan hankittu lisää pöytä-ja laatikkotilaa, yläkerran suihkut saatu tehokkaasti lämmintä vettä antaviksi jne.

Keittiöremonttia on jatkettu ja seuraava suuri haaste on uusia melkein 50 vuotta vanhat keittiökaapit. Alakaapit korvataan vetolaatikoilla ja yläkaapit avohyllyillä. Suunnitelmat ja kustannuslaskelmat alkavat jo valmistua. Toteutukselle on varattu aikaa 7.3 – 28.3. Tervetuloa auttamaan meitä siinä. 

Talkoolaisia on käynyt meitä auttamassa tasaiseen tahtiin, ei kuitenkaan koskaan liikaa tai vaivaksi asti. Syksyn talkooviikonloppu yhteisine iltadialogeineen oli oikein onnistunut. Keväällä järjestämme taas uuden sellaisen.

Olemme useita vuosia keränneet sähköpostiosoitteistoa ihmisistä, jotka haluavat olla talkooreservissä. Se on kuitenkin osoittautunut aika kömpelöksi tavaksi informoida tarpeista, eikä se ole tarjonnut mitään mahdollisuutta talkoolaisille tutustua ja verkostoitua keskenään. Siksi olemme nyt perustaneet Ystävyyden Majatalon Etäyhteisön, jossa kerromme tarpeistamme. Siellä on paljon helpompi muutenkin vaihtaa kokemuksia, sopia kimppakyydeistä jne.  

Joulukiitokset ja jotain jatkuvuudesta

Joulu on ainut juhla, jossa Majatalossa ei ole sijaa kuin täällä asuville tietenkin, lapsille, lapsenlapsille ja muutamalle tutulle. Uuden Vuoden Juhlaan sen sijaan on tilaa. Löydät siitä infoa tapahtumakalenterissamme.

Joulu ilman toimeentulon ja selviämisen paniikkia herättää minussa kuitenkin valtavaa kiitosta kaikille teille, jotka olette menneinä vuosina meitä auttaneet. Meillä on edelleen kassakriisejä ja menoja joihin rahat eivät riitä, mutta se on kunkin tavallista arkea. Emme kuitenkaan enää ole velkojien armoilla tai välittömän vararikon partaalla. Siitä olen onnellinen jokaikinen päivä. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että Ystävyyden Majatalo ylipäänsä vielä on olemassa. 

Jotkut ovat huolissaan siitä miten meidän käy, jos minä sattuisin kuolemaan ennen suomalaisen miehen keskimääräistä elinkaaren loppua johon on vielä noin kymmenen vuotta aikaa. Minä pidän huolta terveydestäni ja voin hyvin, mutta olemme silti puhuneet kuolemani mahdollisuudesta keskenämme ja ystävien kanssa. Haluan vakuuttaa teille, että Soile ja moni muu on sisäistänyt paikan tarkoituksen oikein hyvin ja ovat vihkiytyneet tämän työn jatkuvuuteen senkin jälkeen, kun minä olen kuollut. Itselläni on vielä noin viidentoista vuoden kirjalliset projektit työn alla, joten mitään välittömiä lähtöaikeita ei ole tiedossa. Päinvastoin. Olen elämäni vireessä, ja koko ajan mietimme myös miten Ystävyyden Majatalo voisi paremmin palvella ihmisiä juuri tässä historian tilanteessa. 

Tarvitsemme apua

Etsimme

1.    Nettiosaajaa, joka osaisi auttaa meitä kotisivujemme ja TeoBlogin uusimisessa.

2.    Oikolukijaa ja kirjallista muokkaajaa Kotkansydämen kirjoihin Pois Tuskasta ja Omilla Siivillä.

3.    Jonkun, joka editoi Jeesuksen elämänkertaluentaani ihan vain korjaten pois virheitä ja saattaisi ne julkaisukuntoon. 

4.     Kriittisen palautteen antajia kirjaani: Meister Eckhart & Eckhart Tolle. Jos olet kiinnostunut, kutsun tiimiin, joka käsittelee yhteistä dokumenttia kirjoittamalla kommentteja marginaaliin.

5.    Taittajaa seuraavalle kirjalleni ja Kotkansydämen parille kirjalle.

6.    Etsimme hiljaisuuden retriitin vetäjiä, joilla on kokemusta ohjata niitä kristillisen kontemplaatioperinteen pohjalta. Jos hän olisi vielä kiinnostunut kanssamme tutkimaan girardilaisen haluteorian soveltamista kristilliseen kontemplaalioon, olisimme enemmän kuin innostuneita. Minulla on vahva intuitio halumaailman mimeettisen luonteen paljastumisen ja puhdistumisen (kenosis) hyödyllisyydestä, vapautuaksemme haluamaan Kristuksen lailla, (theosis) ilman vertailevaa kilpailua, kateutta tai hylkäävyyttä. Mielellämme osallistuisimme sellaisen kehittämiseen ohjelmatarjontaamme.

7.    Lahjoituksia. Olemme olleet ja haluammekin olla riippuvaisia meille annetuista lahjoituksista. Se pitää meidät ja täällä toipujat reilun pyytämisen, vastaanottamisen ja edelleen antamisen siunatussa nousukierteessä.

Talvella meillä on vähiten tuloja ja eniten menoja, joten joululahjasi on erittäin tervetullut.
Voit myös ohjelmoida pankkiasi välittämään meille pienen summan kuukausittain. Vakituisten tukijoiden määrä tekee työmme kustannussuunnittelun helpommaksi.

Osuuspankki: FI81 5410 0220 4035 16
viite: 7773
Poliisihallituksen lupa nro: RA/2020/470, voimassa toistaiseksi alkaen 23.04.2020 koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. 1.3.2020 alkaen kaikki rahankeräysluvat on myönnetty toistaiseksi voimassa olevina. Varoja käytetään kuntouttavan toiminnan aiheuttamiin kustannuksiin.  

Tarjoamme sinulle tai ystävällesi:

Olemme madaltamassa kynnystä terapeuttisen toipumisyhteisön hyödyntämiseen. Edelleen on mahdollista kahden viikon koeajan jälkeen sitoutua pidemmäksi aikaa yhteisön jäseneksi, mutta haluamme tehdä myös lyhytaikaisemman yhteisömme käytön joustavaksi.

Voit suositella meitä oikeastaan kenelle tahansa, jolle tervehenkinen yhdessäolo muiden ihmisten kanssa tekisi hyvää. Ehkä kysymys on vain koronaerakoitumisesta tai muuten vain tolkullisesta vuorovaikutuksesta paitsi jäämisestä. Ei tänne tarvitse mitään lähetteitä, eikä vakuutuksia siitä kuinka romuna on. Soitat vain numeroon 050 362 3710 ja kerrot Soilelle tarpeesi luonteen ja maksukykysi mahdolliset rajoitteet.

Tänne voi tulla myös rentoutumaan vain kohtuullisen tekemisen merkeissä ja silloinkin halutessaan osallistua meidän ryhmiin.

Tarvitsetko juhla- tai kurssitilaa? Meidän oman työmme kustannusten peittämiseksi kurssi- ja juhlatilojen tarjoaminen on osa meidän ansaintaamme. Viime kesänä oli ilo järjestää useita häitä ja synttäreitä paikassa, joka on koettu lämminhenkiseksi ja syvempää vuorovaikutusta rohkaisevaksi paikaksi. Kun juhlaa vietetään pidemmän kaaren mukaan, saunoen ja yöpyen juhlapaikassa tutustuminen menee helpommin muodollisuuksia syvemmäksi. 

Tarvitsetko etätyöpaikkaa jossa ei tarvitse erakoitua. Täällä olla rauhassa huoneessasi tai takkatulen lämmittämässä isommassa tilassa. Voit osallistua talon väen ruokailuun ja jokailtaiseen saunaan avantouintimahdollisuuden kanssa. Voit myös osallistua ryhmiimme ja saada terapeuttista sivusta tukea Soilelta. Tammikuussa saamme myös valokaapeliyhteyden, jonka jälkeen Zoom-tapaamiset sujuvat takuuvarmasti ilman katkoksia.

Majatalon merkitys sinulle?

Pyysin Soilea, Ullaa ja Jesseä keskustelemaan tuosta otsikon aiheesta. Kokosin keskustelun yksiin puheenvuoroihin: 

Soile: Olen saanut palvella paikan henkeä osallistuttamalla ihmisiä yhteiseen jakamiseen ja tekemiseen. Saan samalla itsekin harjoitella yhteyden luomista kaikenlaisten ihmisten kanssa. Paikan missio ja tapa, jolla se toteutetaan sopii niin hyvin yhteen oman arvomaailmani kanssa. Siksi voin hyvin tässä työssä. 

Kun me tässä pienessä yhteisössä pystymme kohtaamaan vaikeuksia yhdessä, se luo monille luottamusta siihen, että muuallakin voi luoda yhteyttä ihmisten välille. Minulle on tärkeää, että ihmiset saavat käsitellä asioita omassa tahdissaan ja olla rauhassa sen kanssa. En pidä itseni enkä kenenkään muunkaan hätistelemisestä eteenpäin. Täällä kaikki voivat rauhassa kertoa, missä menevät ja mihin tarvitsevat minun tai muiden apua. 

Minua on erityisesti ilahduttanut se, kuinka olemme kehittyneet dialogien pitämisessä. Toivoisin että muutkin rohkenisivat tuoda omia ryhmiään tänne sitä harjoittelemaan. 

Ulla: Elämä Majatalossa on tuonut elämääni merkityksen. Mulla on ollut syy herätä aamulla. Mulla on niin paljon asioita, joita saan ja haluan tehdä. Ihanaa, että niihin on nyt mahdollisuus. Itselle tekemisen tilalle on tullut muiden palvelemista ja huomioimista. Omilla teoilla ja tekemättä jättämisellä on alkanut olla merkitystä muillekin kuin vain itselleni ja se on hienoa.  

On ollut hämmästyttää kokea, miten riittävän turvallisessa ympäristössä voi lyhyessä ajassa purkautua patoutuneita traumoja. Muut ihmiset saattavat triggeröidä traumoja, joita voin käsitellä ja purkaa turvallisessa ympäristössä ja armollisessa kohtaamisessa. Täällä ei  jäädä jumiin tiettyihin rooleihin, diagnooseihin tai ominaisuuksiin tai siihen, mitä oli eilen. Siksi muutokseen on niin paljon tilaa.

Toivon että paikka tulee monelle tutuksi ja mahdollisimman moni rohkenisi hyödyntää Majatalon tukea lyhyemmälläkin aikavälillä. Samalla näen tässä sellaista yksinkertaista mallia, jota on helppo soveltaa muuallakin, jos vain rohkeutta riittää.

Jesse: Majatalossa olo on avartanut maailmankuvaani. Olen myös oppinut luottamaan ihmisiin ja elämään ylipäänsä. Sitä on mahdollistanut tällä toteutuva tila olla yhdessä ja yksin tarpeitteni ja uskallukseni mukaan. Olen vapautunut sitkeästä kyynisyydestä uskomaan ihmisten haluun ja kykyyn hyvään. Minulla on vahva halua jatkaa tällaista elämää ja omalla tavallani edistää rehellisen kohtaamisen mahdollisuutta. Haluan arkea ja työtä, jossa voin palvella muita, enkä vain etsiä omaa milloin mitäkin. 

Minä niin toivon, että korona loppuu ja toimintamme voisi taas palautua normaaliin. Minulle uudet toipujat, huilaajat ja vuorovaikutuksen harjoittelijat ovat tosi tervetulleita, vaikka en luonteeltani olekaan kovin sosiaalinen. Tämän tapainen sosiaalisuus ei minua väsytä. Toivon myös, että voisimme kehittää jonkun oman kristillisen formaatin hiljaisuuden retriiteille.

Rakkain jouluterveisin,

Daniel, Soile, Jesse, Ulla ja muu majatalon väki

P.S. Uuden Vuoden juhlissa on vielä huoneita vapaana, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä!

Ajankohtaisia uutisia kirjoittelee majatalon isäntä, Daniel Nylund.

Uutisiin hän yleensä valitsee jonkun ajankohtaisen, teologisen tai kaunokirjallisen aiheen ja kietoo ne majatalon sen hetkisiin kuulumisiin.

Pysy mukana tulevista tapahtumista ja kursseista tilaamalla:

Ajankohtaista RSS-syöte

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!