Ystävyyden Majatalo

Vielä vähän yhteisöllisyydestä ja talkoista

Heti seuraavana päivänä edellisen viestini jälkeen huomasin, että tyttärenikin oli kirjoittanut jutun yhteisöllisyydestä. Sen on käytännöllinen opas siitä miten kaupunkiin perustetaan kommuuni, jossa vallitsee ”kaunis tasapaino diktatuurin, demokratian ja anarkian väliltä” Turhaa minä aikanaan pelkäsin, että koko ikänsä eri kommuuneissa eläneet lapseni rakentaisivat aikuisena korkean muurin yksityisyytensä ja perheensä ympärille. Kaikki ovat jääneet arvostamaan kokemaansa yhteisöllisyyttä ja soveltamaan sitä kukin tavallaan.

Näin vaalien alla aika monet puhuvat yhteisöllisyydestä. Kaunis sana taipuu moneen käyttöön. Vahvimmat yhteisökokemukset rakennetaan yhä torjuvuuden ja poissulkevuuden varaan. Syvimmin sitovat yhteisölojaalisuudet syntyvät tarpeeksi uhkaavista vihollisuuskuvista. Pieniä talvisodan ihmeitä yritetään toistaa uhrautumalla vain omien puolesta ja taistelemalla tarpeeksi etäisiä uhkatekijöitä vastaan. Ilma on paksuna kaikenlaisesta fundamentalismista, myös suvaitsevaisuusfundamentalismista.

Toisaalta kevättäkin on ilmassa ja demokratiaa harjoitellaan kovin epätodennäköisissä paikoissa. En minäkään uskaltanut vuosituhannen vaihteen presidentinvaaleissa kertoa kylän isännille ketä äänestin. Olisi voinut tulla kuormallinen lantaa Majatalon etuovelle. Nyt juttelemme äijäsaunassa jo aika avoimesti kunkin intohimoisimmista ennakkoluuloista heittämättä ketään kiukaalle. Monta pikkumubarakia on Suomessakin pantu eläkkeelle. Toivottavasti ei tule hirveästi uusia tilalle. Jos tulee, niin olkaamme heillekin vieraanvaraisia. On vaikea vihata ihmistä, jolle on laittanut ruokaa tai jäädä pelkäämään ihmistä, jonka ruokaa on syönyt.

Ennen kuin lähdin tätä kirjoittamaan, päätin tehdä jotain poliittista. Laitoin vehnä- ja ruistaikinaa nousemaan. Loppuviikon käyn joka päivä antamassa jollekin kyläläiselle rapeakuorista lämmintä leipää. Sen kautta en pyydä ääniä yhdellekään ehdokkaalle tai puolueelle. Annan oman ääneni vieraanvaraisuudelle. Yli satavuotiaan ruistaikinan juuren olen saanut lahjaksi. Siitä on tehty leipää omille ja vieraille yli sata vuotta. Toivottavasti tehdään vielä seuraavat sata vuotta. Ensimmäiset leivät on jo jaettu.

Tänään leikkasin omenapuita ensimmäisen laulurastaan säestämänä. Se oli niin mukavaa, että heräsi halu kutsua viikonlopuksi enemmänkin porukkaa talkoihin. Haluamatta kilpailla yhdenkään äänestyskopin kanssa päätimme järjestää vaaliviikonlopun kunniaksi kunnon vanhan ajan risutalkoot. Naapurien metsää on harvennettu hehtaarikaupalla ja meille on tarjottu mahdollisuus poimia rangat ja oksat talteen. Niillä toivottavasti korvataan muutamat tuhat litraa ensi talven lämmitysöljyä. Tervetuloa mukaan. Jos porukkaa tulee tarpeeksi, korkkaamme tänä viikonloppuna ulkouunin valmistamalla siinä pizzaa, leipää ja jotain muuta hyvää.

Jos et pääse näihin talkoisiin, niin heti pääsiäisen jälkeen alkavat vapputalkoot ja niiden päälle vappujuhla. Tervetuloa!

Pääsiäinen

Tervetuloa Ystävyyden Majataloon viettämään rauhallista pääsiäistä.

Ruokailemme syömällä ulkouunissa paistettua vaaleaa herkkuleipää rapisevalla kuorella ja satavuotiaasta leipäjuuresta tehtyä 100 %:sta ruisleipää, villisikaa, peuraa ja tietenkin lammasta, mämmiä ja pashaa ym. Saunan rannassa sulatellaan viimeiset kevätjäät uimalla. Siinä sivussa keitämme pääsisäkertomusta oman kokemuksemme liemissä ja annamme se kypsentää meitäkin. Ohjelmassa on myös päivittäinen alustus ja sen pohjalta keskustelu. Yhteisessä iltakeskustelussa terassilla tulemme päivittäin käsittelemään väkivallan, uhriuden ja sovinnon tematiikkaa niin monelta puolelta kuin mahdollista. Jaamme tarinoita aiheesta ja etsimme pääsiäisen alkuperäistä merkitystä ja sen tarkoitusta tänä päivänä. Voit tulla niin skeptisellä mielellä kuin haluat ja osallistua ohjelmaan juuri sen verran kuin haluat. Kokoontumisiemme herätyslukkariksi on suostunut Laajasalon suosituin freelancemuusikko ja vanhainkodeissa uraansa luova nostalgiamusiikin suurlähettiläs, FaceBookin positiivisin kauhukara: Tommmiiii Vaaaaris!!! Vielä on tilauksessa teologisen meltdownin kokenut kyynikko, joka näkee kaiken läpi eikä osaa siitä vaieta. Jos itse voit tuoda korkeampaa tai sitä kaikkein arkisinta sivistystä vakavaan aiheeseemme, olet tervetullut. Jos sinua kiinnostaa hiljaa kuunnella kun muut parantavat menneisyyttä uskaltaakseen kohdata tulevaisuutensa, niin pidä matkalla edes jonkun kädestä kiinni.

Jos syömisen ja saunomisen lisäksi mikään muu osa ohjelmastamme ei kiinnosta, naapuri on varannut sinulle pari hehtaarillista harvennusmetsää, josta saamme kerätä risut ja rangat pois ensi talven polttopuiksi. Lämpimästi tervetuloa.

Jos olet oikeasti kiinnostunut ja tarvitset tätä viikonloppua, älä anna maksuvaikeuksien estää tuloasi. Täysihoito 40€/vrk.

Itsen ja toisen kohtaaminen. Itsetuntemuskurssi 13-15.5.

Ohjaus Daniel Nylund. Apuohjaaja/harjoittelija Minna Korhonen.

Kuka olen? Millaista minusta haluttiin? Millaiseksi minua muokattiin? Millaiseksi olen suostunut? Miten tulen toimeen itseni, vanhempieni ja läheisteni kanssa? Mitä teen häpeäni, syyllisyyteni ja itseinhoni kanssa? Riittävätkö voimani? Miten tulen toimeen hankalien lähimmäisten kanssa? Voinko päästä sovintoon vanhempieni ja sisarusteni kanssa? Mitä minä todella tarvitsen, tunnen, tahdon ja ajattelen? Mikä on kohtaloni tai/ja kutsumukseni? Miten rehellinen, spontaani ja luova uskallan olla? Miten vapaudun rakastamaan ja vastaanottamaan rakkautta? Minkä aika on nyt minun elämässäni?
Yllä olevat kysymykset ovat vain virikekysymyksiä ja mahdollisia teemoja. Jokainen voi keskittyä siihen mikä itselleen juuri nyt tuntuu tärkeältä. Ryhmässä saat tilaa ja aikaa juuri sille mikä on itsellesi nyt ajankohtaista. Ohjattua ja suojattua yksilö- ja ryhmätyöskentelyä.

-Daniel Nylund

P.S. Edellisen kirjeeni jälkeen saimme mm tällaisen viestin. 
”Viime aikoina olen miettinyt mitä tekisin, jos jäisin työttömäksi ja asunnottomaksi. Tiesin heti: tulisin silloin Ystävyyden Majataloon. Luettuani avunpyynnön lähetin pienen rahan tilillenne, jotta talo pysyy kunnossa, että tiukan paikan tullen voin tulla sinne.”
Kiitos ystävä. Juuri sellaisiin hätätilanteisiin talomme on olemassa. Voidaksemme niissä tilantaissa auttaa tarvitsemme pieniä säännöllisiä tukisummia. Parikymppiäkin kuukaudessa lisäisi meidän perusturvallisuuttamme, jos sellaisen lähettäjiä löytyisi noin sata lisää.

P.P.S. Aikapankki on muuten erinomainen nettialoite käytännön yhteisöllisyyden rakentamiseen oikeastaan kenelle tahansa. Tässä sinulle kelpo vihje, jo et pääse meille talkoisiin tai tarvitset itse talkooapua.

Ajankohtaisia uutisia kirjoittelee majatalon isäntä, Daniel Nylund.

Uutisiin hän yleensä valitsee jonkun ajankohtaisen, teologisen tai kaunokirjallisen aiheen ja kietoo ne majatalon sen hetkisiin kuulumisiin.

Pysy mukana tulevista tapahtumista ja kursseista tilaamalla:

Ajankohtaista RSS-syöte

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!