Ystävyyden Majatalo

Tule harjoittelemaan yhteisöelämää

Kiinnostaisiko yhteisöasuminen? Tarvitsetko viikon, kuukauden tai vuoden irtioton arjestasi? Auttaisiko järven tuijottaminen, omaa toimijuutta ja pystyvyyttä palveleva terapia, vertaistuki, tyhjä- tai täyspäisen työn tekeminen? Kaipaatko yhteisöllisyyttä ja/tai rauhaa? Oletko sairaslomalla, mutta liian väsynyt matkustamaan ja liian hyväkuntoinen sairaalaan, eikä kotona makaaminenkaan tee hyvää?  Ehkä olet käyttänyt Kelakorvatun psykoterapian loppuun ja olet muutenkin kyllästynyt kelaamaan menneisyyttäsi. Ehkä kaipaat muutosta vahvistavaa tukea ja realistista peiliä sille miten oikeasti sosiaalisesti toimit. Uuden elämän rakentaminen on muiden kanssa nopeampaa. 

Tulemisesi syyt ja motiivit voivat olla monenlaiset. Ehkä olet motivoitunut kokeilemaan yhteisöllistä asumista ja auttamaan meitä arjen askareissa. Ehkä kaipaat sitä, koska olet huomannut että sinun todella pitää harjoitella arjen vuorovaikutustaitojasi. Majatalo toimii monelle etäkotina ja läpikulkuyhteisönä, jossa käydään pari kertaa vuodessa osallistumassa yhteisen hyvän kierrättämiseen ja vahvistamassa itseäsi. 

Talkoolaiset ovat lyhytaikaisia, parista päivästä pariin viikkoon viipyviä, vieraitamme, jotka auttavat meitä arjen askareissa ja osallistuvat yhteisön eloon siinä määrin, kuin heistä tuntuu luontevalta. Tämä on avoin kutsu kierrättämään hyvyyttä ja tulemaan siitä osalliseksi. Voit lukea lisää talkoilemisesta täältä.

Yhteisön jäsenet ovat jostain elämän kriisistä tai murrosvaiheesta toipumassa olevia ihmisiä, jotka viipyvät pidemmän aikaa, jopa kaksi vuotta.

Kahden päivän paketti toteutuu parhaiten ma-to välisenä aikana. Siihen kuuluu mahdollisuus keskusteluun Soilen kanssa ja osallistumiseen keskiviikon sydänryhmään ja torstain dialogiryhmään yhteisön jäsenten kanssa. 

Kahden viikon pakettiin sisältyy kaksi keskustelua Soilen kanssa ja mahdollisuus osallistua viikoittain sydän- ja dialogiryhmään yhteisön jäsenten kanssa. 

Jos sinua kiinnostaa pidempiaikainen asuminen talossamme, suosittelemme aloittamaan kahden viikon paketilla ja tutustumaan alempaan tekstiin yhteisöasumisesta ja yhteisömme säännöistä ja arvoista.

Yhteisöasuminen Majatalossa

Jos molemminpuolisesti uskomme voivamme olla toisillemme avuksi, olet tervetullut. Kaipaamme ihmisiä jotka ovat oikeasti motivoituneet toipumaan muiden avulla, elämään muiden kanssa ja palvelemaan vieraitamme. Ei haittaa, vaikka tulet ulkoistenkin paineiden takia. Umpikujassa kauan sitten hautaamasi unelmat saattavat herätä eloon. 

Toimintaa pyörittävän yhdistyksemme nimi on Kohtaaminen ry. Me oikeasti haluamme uskoa ihmisten väliseen hyvään tahtoon, myötätuntoon ja keskinäiseen kunnioittamiseen. Ei se sitä merkitse, että kaikki täällä käyneet jäisivät ystäviksi tai, että edes odottaisimme sitä. Joskus ystävyys on jäänyt vain yritykseksi. Joskus täältäkin on lähdetty pettyneinä ja ohitettuina. Yritämme virheistämmekin huolimatta venyttää oman vieraanvaraisuutemme rajoja ja toivomme sitä samaa muiltakin yhteisömme jäseniltä. Vuosien saatossa meillä on ollut vieraina erilaisia seksuaalisia vähemmistöjä, kristillisiä ryhmiä, muslimeja, buddhalaisia, meditoijia, taistelulajien harjoittelijoita, metsästäjiä, motoristeja, kehitysapujärjestöjä, kolmannen sektorin vertaistuen organisoijia, akateemisia ryhmiä… Kaikkien ei tarvitse kaikkia kohdata, mutta jokaiseen on yritettävä suhtautua suopeasti.

Yhteisömme arki on hyvin erilaista vuodenajoista riippuen. Kesällä täällä on kiireistä ja asiakkaiden jatkuva virta ja tapahtumat pitävät huolta siitä, että seuraa riittää. Talvella on hiljaisempaa ja toiminnan pyörittäminen keskittyy lähinnä viikonloppuihin. Talviviikkoina voimme keskittyä enemmän jokaviikkoisiin ryhmiimme, henkilökohtaiseen terapiaan ja vertaistukeen muiden askareiden lomassa. Ihmissuhteet kasvavat ja elävät arjen töiden keskellä jokaisen omaan tahtiin. Joskus joku inspiroituu pitämään leffailtaa tai kokkailemaan jotain yhdessä. Toisinaan on hyvä sosiaaliövereissä viettää täysin omaa aikaa. Ainoastaan ryhmätapaamiset, lounaat ja saunavuorot ovat vakituisesti ohjelmoituja. Majatalon arjessa jokainen harjoittelee kantamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja yhteisömme hyvästä. Sitä varten jokainen täällä pidempään toipuva sitoutuu talon arvoihin ja sääntöihin. 

Talon vuorovaikutussääntöjä yritämme kaikki noudattaa: Älä oleta. Kysy. Älä selitä. Puhu totta. Tee se sellaisella tavalla, että sinua halutaan kuunnella ja kuuntele sellaisella tavalla, että sinulle halutaan puhua. 

Jokainen yhteisömme jäsen osallistuu kuukausimenoihin pienellä yhteisövastikkeella ja osallistuu arjen töihin. Jokainen, joka nauttii keittiön antimista, osallistuu myös keittiön siivoamiseen ja sama pätee myös muualla talossa. Arjen askareista sovitaan yhdessä ja yleensä jokaiselle muodostuu omat vastuualueet joiden toteuttamisesta jokainen vastaa itse.

Tämä on auttamisen ja autettavana olemisen paikka. Mekin tarvitsemme sinua.

Tarjoamme myös pidempiaikaiselle yhteisön jäsenelle mahdollisuuden osallistua itsetuntemuskurssille ja muille talossa järjestettäviin pienkursseihin, jos se sopii järjestävälle taholle. Se auttaa oman täällä olemisen alkuun samalla kun siitä saa syvällisemmän kuvan siitä mistä koko talon toiminnasta oikein on kysymys.

Yhdessä Ry:n hallituksen kanssa olemme luoneet kirjallisen Yhteisön säännöt ja arvot -dokumentin, jonka tarkoitus on selkeyttää Ystävyyden Majatalon yhteisössä asuvien rooleja, vastuita, velvollisuuksia ja toimintaamme ohjaavia yleisiä arvoja. Niiden avulla uusien yhteisön jäsenten on helpompi hahmottaa, mistä on kysymys. Dokumentti on jatkuvasti työn alla oleva yritys hahmottaa käytäntöämme ja sitouttaa itsemme siihen, mikä parhaiten toimii sen pohjalta, mitä arjessamme opimme. Jos olet kiinnostunut yhteisöstämme toipujana tai/ja talkoolaisena ja haluat tietää, mitä se käytännössä tarkoittaa, kannattaa dokumentti lukea kokonaisuudessaan.

Tule tutustumaan

Kun olet tutustunut yhteisöömme ja talon toimintaan kotisivujemme kautta ja olet edelleen kiinnostunut, on varmaan aika tulla käymään. Suoraan emme pysty lupaamaan pysyvää paikkaa kenellekään. Tule tutustumaan ensin vaikka kahden viikon toipumispaketin kautta ilman sitoumuksia ja katso miltä arkemme vaikuttaa. Meillä on monia, jotka pitävät paikkaamme etä/varakotina ja käyvät täällä välillä viikonloppuja ja välillä viikkoja vain lepäämässä ja auttamassa arjessamme. Voit myös tutustua taloon osallistumalla jollekkin kurssillemme tai avoimiin juhliin juhannuksena, elokuun lopussa ja uutena vuotena. Voit suoraan lähettää meille sähköpostia Yhteydenottolomakkeemme avulla. Kerro siellä tarinasi ja aloita dialogi. Majatalosta voisi löytyä huone juuri sinua varten.

 

Tutustu lisää!

Näistä linkeistä pääset lukemaan toipumistarinoista, ideologiastamme, isäntäväestä ja vaikkapa Majatalon historiasta.

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Lahjoita helposti MobilePayllä

Voit lahjoittaa myös tilisiirrolla, katso tästä.


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!