Ystävyyden Majatalo

Fundamentalisteilta pelastettu Raamattu

Kirjani on nyt valmis rikki revittäväksi ja uudelleen koottavaksi PALAUTTEIDEN pohjalta. Jos sinulla on Word ja mahdollisuus sen kautta tulla työstämään yhteistä dokumenttia voi ilmoittautua minulle tässä tai yksityisesti.

Minulla ei ole tähän kirjaan vielä KANSIKUVAA tai edes ideaa sellaiseksi. Jos haluat toteuttaa omaa tai AI:n luovuutta, lähetä minulle ehdotuksesi.

Minulle ei ole tähän myöskään KUSTANTAJAA, joten jos sinulle on yhteyksiä johonkin tarpeeksi fiksuun taloon, niin käytä vaikutusvaltaasi.

Jos haluat tehdä ENNAKKOTILAUKSEN kirjastani, voit tehdä sen tätä kautta. Kustansi sen sitten kuka tahansa, tulemme ostamaan ainakin 500-1000 kpl Kohtaaminen ry:n varainkeruuta varten. Maksat kirjan vasta kun saat sen. Hinta tulee olemaan korkeintaan 30€.

Missiomme on auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria takaisin maailman pelastajiksi, tai ainakin oman elämänsä toimijoiksi.

TEE ENNAKKOTILAUS KIRJASTA. 30e.

Johdanto

Haluan Raamatun takaisin!

Minua harmittaa se, miten fundamentalistit ovat omineet Raamatun itselleen muuttumattomana täydellisenä Jumalan sanana, jota vain he osaavat lukea oikein.

Olen kyllästynyt Raamatulle tuotettuun mainehaittaan, kun sillä moralisoidaan ihmisten seksuaalisuutta ja puututaan jonninjoutaviin yksityiskohtiin yksilön elämässä.

Minua nolottaa se, miten Raamatulla yritetään mitätöidä tieteen ilmeisimmät totuudet ja oikeutetaan ihmisten ilmeisimmät typeryydet.

Minua pelottaa se, miten Raamatun väkivaltaisimmilla kuvauksilla edelleenkin lietsotaan vihaa, väkivaltaa ja sotaa toisin ajattelevia ja eri tavalla eläviä kohtaan.

Minua kauhistuttaa, miten monessa valtiossa Raamatulla yritetään mitätöidä kansan demokraattista valtaa ja lietsoa vanhoja Jumalan nimissä hallitsevia kuninkaita takaisin ruhtinaiksi.

Minua kismittää, kun näen fundamentalismin absoluuttisuutta vastaan kapinoivien samaistavan koko Raamatun siihen henkiseen väkivaltaan, johon sitä on käytetty, enkä siksi yhtään ihmettele siitä seuraavaa taipumusta tehdä Raamatusta vaarallinen tai turha kirja.

Minua ärsyttää se, miten jotkut yrittävät Raamattua lukematta kierrättää se tervassa ja peittää se höyheniin. Toiset kattavat jokaisen Raamatun kirjaimen lehtikullalla, koska pitävät niitä Jumalan sanoina, vaikka ovat lukeneet Raamatun jo kymmeniä kertoja.

Näistä syistä en useinkaan kehtaa argumentoida mitään Raamattua käyttäen. Sen jälkeen pitää koko ajan olla selittämässä, että kyllä Raamattu on minulle tärkeä ja ainutlaatuinen kirja, mutta ei tuosta syystä tai tuolla tavalla.

Siksi minä haluan Raamatun takaisin, en vain itselleni, vaan kaikille, jotka ovat kiinnostuneet tutkimaan kilpailevaa vertailua, kaunaista kateutta ja katkeraa kostoa ikivanhojen tarinoiden ja historiallisesti tuoreempien kertomusten kautta.

Haluan Raamatun takaisin kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneet ihmiskunnan pyhitetyn väkivallan historiasta, uhraamisen merkityksestä ennen ja nyt, halujen tarttuvuudesta, taipumuksestamme tulla vihollistemme kaltaisiksi ja ratkaista keskinäiset vihollisuutemme syntipukin avulla.

Haluan antaa Raamatulle kunnian myyttisen väkivallan purkajana ja länsimaisen uhritietoisuuden, ihmisarvon sekä itsekriittisen perinnön kätilönä. Länsimaisen liberalismin ja humanismin juuret ovat paljon valistuksen aikaa syvemmällä.

Haluan vapauttaa Jeesuksen Jeesustelusta ja tutkia mitä kertomukset hänestä ovat paljastaneet meille itsestämme, historiastamme ja mahdollisuuksistamme pelastua väkivaltaisesta uskonnollisuudesta sovinnon rakentajiksi. Näiden kertomusten erilaisuus ja ristiriitaisuus tekee Jeesuksen persoonaan tutustumisen mielenkiintoiseksi. Hän on kuin se vähän kummallinen isovanhempi, josta pitikin olla tarpeeksi monta tarinaa, jotta hänestä hahmottuisi tarpeeksi realistinen kuva. Sen kuvan ulottuvuuksia avataan uudella, merkittävällä ja vaikuttavalla tavalla vielä parituhatta vuotta niiden kirjoittamisten jälkeen.

Kiitos sinulle siitä, että seurasit intuitiotasi, uhmasit ennakkoluuloasi tai ihan vain piruuttasi luit tähän asti. Tervetuloa pahimpien painajaisteni ja tärkeimpien toiveitteni uskomattomaan kirjastoon, jonka tekstit ovat innoittaneet tappamaan ja rakastamaan, tuhoamaan ja rakentamaan, tyhmistämään ja viisastumaan enemmän kuin mikään muu kokoelma pyhiksi uskottuja tarinoita maailmassa.

Toivottavasti olet jo koukuttunut sen veran, että voimme jatkaa juttua, kun olet hikoillut uusia näkökulmia avaavan kirjani loppuun asti. Raamattua ei kannata lukea vääntämällä mieltään siunatuksi uskottuun kognitiiviseen dissonanssitilaan. Se on tarpeeksi vaikea kirja niillekin, jotka lukevat sitä uskollisena myötäsyntyiselle tolkulleen.

Raamattu on minusta kokonaisuudessaan aikuista mieltä vaativa kirja. Sen kirjallisen sivistyksemme alkujuurilta asti kasvanut aarteisto ei aukea someaddiktin kolmen sekunnin kärsivällisyydellä tai ylivirittyneen teinin hormonihöyryisellä keskittymiskyvyllä. Nuoret ja nokkelat opiskelijatkin voivat tehdä kirjasarjasta teräviä huomioita, mutta kokonaisuuden hahmottaminen vaatii aikuisen viisautta. Juuri sitä yritän kirjani kautta tarjota painittuani juutalaiskristillisen perinnön kanssa yli puoli vuosisataa.

Ehkä sinäkin synnyit osaksi suurta ja varmaa kertomusta kaiken tarkoituksesta ja ihmisen osasta maailmassa. Vai synnyitkö maailmaan, jossa varmat teoriat, ehdottomat opit ja täydellisen ilmoituksen kirjat oli poimittu niin pieniksi palasiksi, että sinusta tuntui hassulta ylipäänsä olla varma yhtään mistään?

Itse olen elänyt kumpaakin historiamme vaihetta niin suurella intensiteetillä, että koen tarpeelliseksi kirjoittaa itseni lopullisesti ulos lapsuuteni fundamentalistisista latteuksista ja sisälle viisaampaan ja syvällisempään tapaan uskoa uskomattomaan.

Tämä ei ole tieteellinen tutkielma, vaan intohimosivistyneen puskateologin osittain omaelämäkerrallinen päänselvitystarina, jonka avulla yritän itsellenikin sanoittaa, missä kuljen elämäni kamalimman, paljastavimman ja haastavimman kirjasarjan kanssa. Kerron sinulle mitä Raamatusta nykyään uskon sanomatta, että sinunkin on uskottava näin tai palat helvetissä.[1]

Uskominen on minulle luova prosessi, joka iän myötä muuttuu sekä muodoltaan että sisällöltään. Jotkut muutokset tuntuvat kuolemilta ja toiset ekstaattisilta oivalluksilta, mutta suurimmat muutokset ovat melkein huomaamattomia kasvumuutoksia. Minä olen omastani innostunut, ja siksi haluan jakaa sinullekin siitä jotain.

Teen sen kertomalla ensin keille kirjoitan ja keiden kanssa haluan kirjani kautta keskustella. Sen jälkeen kerron fundamentalismin luonteesta, historiasta ja haittavaikutuksista yksilölle, yhteisöille ja koko maailmalle.

Toisessa osassa hahmotan nykyisiä uskomuksiani siitä, mitä Raamattu on, mitä se kertoo ihmisen ja Jumalan suhdehistoriasta, ihmiskunnan kulttuurin muodostuksesta, myyteistä ja niiden dekonstruktiosta, pyhitetystä väkivallasta ja sen paljastamisesta, länsimaisen itsekritiikin juurista ja siitä miten suuren kirjan kanssa kannattaisi painia.

Lopuksi annan lyhyen johdannon evankeliumeihin, joiden pohjalta olen monta vuotta rakentanut omaa tarinallistettua tulkintaani Jeesuksen elämästä, opetuksesta, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Sen löydät kuolemaani asti keskeneräisenä TeoBlogista. Jos vastoin oletuksiani saan sen valmiiksi, julkaisen sen kirjasarjana. Jos en saa, niin olen jo sopinut ketkä sen kirjoittamista tulevat jatkamaan.

Tämä ei ole taisteluhuuto fundamentalisteja vastaan, vaikka olenkin heille monesta asiasta vihainen. Minä vain haluan Raamatun heiltä takaisin kenen tahansa uteliaisuuden kohteeksi ja uuden oppimisen lähteeksi.

_______________________________

[1] Toisaalta Mooseskin aloitti palavana puskateologina, joten sellaiset kannattaa kyllä ottaa vakavasti.

TEE ENNAKKOTILAUS KIRJASTA. 30e.

Tapahtuma­kalenteriKurssit ja juhlat koko vuodelle


Lahjoita helposti MobilePayllä

Voit lahjoittaa myös tilisiirrolla, katso tästä.


Mestari Eckhart ja Eckhart Tolle
- Arjen hengellisyyttä etsimässä -Tutustu ja tilaa majatalon isännän uutuuskirja!