Peiliin hukkunut  -  Marilynin runoja, taustakuva ja ääni
Otteita kirjasta Richard A. Moskovitz :Lost in the Mirror: An Inside Look at Borderline Personality Disorder; Taylor Pub; March 2001

"Jos sinulla on rajatilahäiriö...

...Jos olet viettänyt suurimman osan elämääsi onnettomana ja peloissasi, kykenemättä ylläpitämään kestäviä ja tyydyttäviä ihmissuhteita, ja olet toistuvasti käyttäytynyt impulsiivisen itsetuhoisesti tai vahingollisesti, tai jopa yrittänyt itsemurhaa, sinulla saattaa hyvinkin olla rajatilahäiriö.

...Olet tottunut kohtaamaan maailman enemmänkin vaikutelmien kuin käsitteiden kautta. Kuullessasi laulun, kuuntelet musiikkia ja tunnelmaa etkä sanoja.

Jos sinulla on rajatilahäiriö, saatat kokea elämäsi hauraana ja tuikkivana, ilman sisältöä ja pysyvyyttä. Saatat toisinaan palaa kirkkaasti ja täynnä vahvoja tunteita, ja toisinaan kokea olevasi tyhjä ja ikävystynyt. Saatat lennellä villisti ympäriinsä impulssejasi seuraten, hirmuisessa yrityksessä tyynnyttää sisälläsi olevaa tuskaa ja etsiä identiteettisi riekaleita.

Jos sinulla on rajatilahäiriö, sinulla on vain vähän aavistusta siitä kuka sinä olet ja mikä on sinua varten. Äärimmäisessä muodossaan se saattaa tarkoittaa sitä että etsit muilta vihjeitä jotta tietäisit milloin syödä tai juoda, työskennellä ja levätä, tai jopa nauraa ja itkeä. Saatat yhtenä päivänä valtavasti ihailla jotakin henkilöä, ajatusta tai asiaa, mutta seuraavana päivänä sillä ei ole mitään merkitystä. Tämä puute, jossa sinulla ei ole kiinteää käsitystä itsestäsi, arvoistasi eikä haluistasi, on rajatilapersoonallisuuden keskeinen piirre. Kuvittele että ajelehdit avaruudessa satunnaisesti ilman tajuntaa siitä mikä on ylös ja alas, eikä sinulla ole karttaa joka näyttäisi matkasi alun tai päämäärän. Rajatilassa ei ole emotionaalista kiinnekohtaa, vaan se on hetkestä toiseen elämistä ilman minkäänlaista jatkuvuuden, ennustettavuuden tai tarkoituksen tuntua. Elämä koetaan sirpaleina, pikemminkin valokuvien sarjoina kuin elokuvana. Se on sarja erillisiä kokemuksia tilanteista jotka eivät liity toisiinsa saumattomasti, niin että niistä tulisi yksi kokonaisuus.

Elton Johnin luonnehdinta Marilyn Monroesta kynttilänä tuulessa saavuttaa rajatilahäiriön ytimen. Hän oli ailahteleva luonne jolla ei ollut identiteettiä, tuskallisten tunteiden pommituksen keskellä, rakkauden ja hyväksynnän nälän kuluttama, pyyhältäen suhteesta toiseen ja impulssista toiseen, epätoivoisesti yrittäen saada tunteensa kuriin.

Jos sinulla on rajatilahäiriö, epätoivoinen olemassaolosi tarkoituksen ja merkityksen etsiminen voi loppua hoidolla. Terapeutin avulla voit oppia hillitsemään impulssejasi ja sietämään tuskallisia tunteita niin kauan että voit selvittää niiden alkuperän... Voit oppia että sirpaloitunut maailmasi on kuin pikkulapsen, joka kokee ympäristönsä hetki hetkeltä eikä kykene yhdistämään muistojaan ehjäksi kokonaisuudeksi.

Jos sinulla on rajatilahäiriö, etsit koko ajan vihjeitä siitä kuka olet. Sinä kamppailet tarkoituksettomuuden tunteiden kanssa ja saatat toisinaan kokea että yhtäkkiä saattaisit kadota. Saatat takertua suhteeseen epätoivoisesti yrittäen ylläpitää oman identiteettisi kehystä. Jos sinulla on rajatilahäiriö, suhteet saattavat tuntua kauhistuttavilta peileiltä. Toinen ihminen on valkokangas johon sinä heijastat omaa kamppailuasi yrittäessäsi määritellä kuka sinä olet. Kun siirryt lähemmäksi toista ihmistä, kuva tarkentuu, mutta mennessäsi liian lähelle, kuva alkaa sumentua ja lopulta se nielaisee sinut. Kun suhteet ovat etäisiä tai niitä ei ole, katsot peiliin ja näet vain tyhjyyttä. Läheisyys uhkaa sinun identiteettisi herkkää tasapainoa. Samoin kuin kuva peilissä, saat suhteessa häilyvän tunnun itsestäsi, toisen ihmisen piirteitä lainaten ja yllesi sovittaen. Mutta läheisyyden mukana tulee uhka siitä että toinen nielaisee sinut kokonaan ja kadotat tunnun olemassaolostasi erillisenä ihmisenä. Eikä ole mitään muuta keinoa jolla voisit välttää suhteiden sinussa synnyttämän kaaoksen, kuin omien tunteidesi kohtaaminen."

Olisin voinut rakastaa sinua kerran
ja sanoinkin sen
Mutta sinä menit pois,
Kun tulit takaisin oli liian myöhäistä
Ja rakkaus oli unohdettu sana.
Muistatko?

Yön yö-rauhoittava-
Pimeys-virkistää-Ilma
Näyttää erilaiselta-Yöllä
Ei ole silmiä eikä ketään-Hiljaisuus-
paitsi Yö itse

Oi aika
Ole Ystävällinen
Auta tätä väsynyttä olentoa
Unohtamaan se minkä muistaminen on surullista
Vapauta minun yksinäisyyteni,
Helpota minun mieleni,
Kun syöt minun lihaani.

Älä itke nukkeni
Älä itke
Minä pitelen sinua ja nukutan sinut
hys hys
Minä teeskentelen nyt
Minä en ole äitisi joka kuoli

Apua apua
Apua tunnen elämän lähestyvän
Kun haluan vain kuolla